FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački SSSH za specijalizirane radne sudove

ZAGREB, 28. veljače 2006. (Hina) - Hrvatskoj su potrebnispecijalizirani radni sudovi, po uzoru na neke europske zemlje, kakoradni sporovi ne bi trajali u prosjeku od tri do pet godina, rečeno jena današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog povjereništva Savezasamostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
ZAGREB, 28. veljače 2006. (Hina) - Hrvatskoj su potrebni specijalizirani radni sudovi, po uzoru na neke europske zemlje, kako radni sporovi ne bi trajali u prosjeku od tri do pet godina, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačkog povjereništva Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Iskustva pokazuju da rješavanje sporova nakon šest mjeseci postaje besmisleno, jer se često događa da se tvrtke u međuvremenu ugase, a potraživanja se ne mogu naplatiti, istaknula je županijska povjerenica SSSH Jagoda Milidrag Šmid.

Pred zagrebačkim Općinskim sudom trenutno se vodi 16.000 radnih sporova, od kojih SSSH putem svojih pravnih zastupnika vodi njih 6.000, rekla je voditeljica pravne službe zagrebačkog Ureda SSSH Sunčica Benović.

Pojasnila je kako se 70 posto radnih sporova vodi zbog neisplate plaće, razlike plaće, otpremnine i ostalih materijalnih potraživanja, dok se preostalih 30 posto vodi zbog nezakonitog otkazivanja ugovora o radu.

Postupci mirenja mogli bi pomoći da se ne provode dugotrajni sudski postupci, ali volja za to je mala, kazala je Benović ističući da se u Njemačkoj 80 posto radnih sporova rješava na taj način.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku, postupak pred prvostupanjskim sudom morao bi biti završen u roku šest mjeseci, dok bi drugostupanjski sud odluku o žalbi trebao riješiti u roku mjesec dana.

Hidrometeorolog Zorislav Šubarić, koji je nakon 28 godina rada u Državnom hidrometeorološkom zavodu, dobio otkaz zbog nezadovoljavajuće radne ocjene, jedan je od primjera višegodišnjeg radnog spora.

Po njegovim tvrdnjama, nezadovoljavajuća radna ocjena rezultat je smišljene strategije da ga se izbaci s posla. Negativnu radnu ocjenu dobio je nakon što mu je tadašnji ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Branko Gelo onemogućavao obavljanje bilo kojeg radnog zadatka.

Nakon postupka pokrenutim 2003. godine pred Upravnim sudom, predmet se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom, a neizvjesno je kada će biti donesena konačna presuda.

Kako bi takvi primjeri u hrvatskom pravosuđu postali rijetkost, nužno je uvođenje radnih sudova, naglašavaju u zagrebačkom povjereništvu SSSH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙