FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat najavio štrajk radnika T-HT-a za 10. ožujka

ZAGREB, 22. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacijana današnjoj je konferenciji za novinare najavio za 10. ožujkacjelodnevni štrajk radnika T-HT-a, zbog otpuštanja 518 radnika.
ZAGREB, 22. veljače 2006. (Hina) - Hrvatski sindikat telekomunikacija na današnjoj je konferenciji za novinare najavio za 10. ožujka cjelodnevni štrajk radnika T-HT-a, zbog otpuštanja 518 radnika.

Predsjednik sindikata Josip Pupić rekao je da očekuje odaziv na štrajk svih 6.100 radnika T-HT-a, iz cijele Hrvatske.

Osim štrajka, sindikat će organizirati i javno okupljanje štrajkaša u podne ispred HOTO-tornja u Zagrebu, gdje je sjedište Uprave T-HT-a, pri čemu će, bez obzira na odobrenje, prosvjednici zaustaviti promet u Savskoj ulici.

Pupić kaže da je sindikat nezadovoljan procesom zbrinjavanja viška zaposlenih koji je vođen na netransparentan način, bez suglasnosti socijalnih partnera i uvažavanja zakonskih odredbi.

Sindikalci također zamjeraju Upravi što istovremeno dok otpušta radnike za neke poslove uzima vanjske izvođače.

Sindikat traži odgodu programa zbrinjavanja viška radnika i opoziv glavne izvršne direktorice za ljudske resurse Bozane C. Gregoire.

Nakon prosvjeda protiv otpuštanja radnika održanog 12. siječnja, Sindikat telekomunikacija uputio je Upravi T-HT-a prijedloge kako riješiti problem zbrinjavanja viška zaposlenih.

Upravi smo dali rok do 15. veljače da se očituje o pregovorima sa socijalnim partnerima, no kako to nisu učinili, prisiljeni smo na štrajk, rekao je Pupić.

Pupić podsjeća da su na popisu za otpuštanje i invalidi i zaštićeni radnici, a od ukupno 518 imena na popisu, 77 posto je starijih od 40 godina, 37 posto starijih od 50 godina, a 86 posto muškarci koji nemaju nikakve šanse pronaći novi posao.

Ako su otkazi neizbježni, sindikat inzistira da se višku radnika isplate otpremnine kao u većinskom vlasniku Deutsche Telekomu, od 80.000 do 100.000 eura.

Cilj nam je prisiliti predstavnike Uprave da sjednu s nama za stol i razgovaraju, poručio je Pupić dodajući da će štrajk odgoditi ako pregovori započnu do 10. ožujka.

Akcijama Hrvatskog sindikata telekomunikacija pridružit će se i ostalih pet sindikata u T-HT-u, rečeno je na konferenciji.

Uoči prosvjeda u siječnju Uprava T-HT-a opravdavala je otpuštanje radnika poslovanjem u dereguliranim uvjetima u kojima konkurencija nije opterećena brojem zaposlenih.

Po tvrdnjama Uprave, telekomunikacijski operateri u Europskoj uniji također planiraju otpustiti velik broj radnika kako bi postigli standard od 500 linija po zaposleniku, a to u T-HT-u trenutno iznosi 250 linija po zaposleniku.

Radnicima koji odlaze T-HT je ponudio otpremnine u iznosu četrdesetak prosječnih plaća u Hrvatskoj, odnosno oko 270.000 kuna u bruto iznosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙