FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar- posljedni rez" na beogradskom FEST-u

BEOGRAD, 27. veljače (Hina) - Na 34. Međunarodnom filmskom festivaluu Beogradu - FEST-u, u nedjelju je prikazan film "Vukovar-posljednjirez ", beogradskog redatelja Janka Baljaka i hrvatskog novinara DrageHedla, u produkciji beogradskog radija i TV B92.
BEOGRAD, 27. veljače (Hina) - Na 34. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu - FEST-u, u nedjelju je prikazan film "Vukovar-posljednji rez ", beogradskog redatelja Janka Baljaka i hrvatskog novinara Drage Hedla, u produkciji beogradskog radija i TV B92.

Riječ je o dokumentarcu koji govori o pripremi rata u Vukovaru, opsadi grada i njegovu padu, ispričanom arhivskim snimcima i izjavama "s obje strane" i svjesno lišenim autorskog komentara, istaknuli su autori na konferenciji za novinstvo uoči prikazivanja filma u sklopu festivalskog programa "Činjenice i slagalice".

"Autocenzure nije bilo. U film su ušla najekstremnija svjedočenja i to je bio kriterij. Producent B 92 bavi se, inače, razotrikavanjem zločina, razbijanjem svakih vrsta tabua i tako je napravljen film o Vukovaru, ni srpski, ni hrvatski", rekao je redatelj Janko Baljak dodajući kako je misija autora podsjećanje na civilizacijski poraz. "Na bliže od 200 kilometara od Beograda dogodio se Staljingrad, ljudi s obje strane Dunava to trebaju znati, posebice je to bitno za mlade koji su tada bili djeca i koji trebaju imati sliku što su radili njihovi očevi, bilo da su bili mobilizirani, ili dragovoljci", naglasio je Baljak.

Novinar i scenarist filma Drago Hedl dodao je kako nije bilo nikakvih problema zbog toga što je film rađen u beogradskoj koprodukciji, dok je Veran Matić, kao predstavnik producenta B92, rekao kako je to prva hrvatsko-srpska produkcija, ali da je to prvenstveno film tima profesionalaca, poštenih autora. Matić je na tiskovnoj konferenciji najavio da će se od snimljenog materijala biti urađen tv serijal, a možda i još neki film. Istaknuto je i da je "Vukovar - posljednji rez" jako dobro primljen u medijima u Hrvatskoj, te da je prikazan u petak u Zagrebu.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙