FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idućeg tjedna na ICTY-u: Milošević, Martić i ''vukovarska trojka''

DEN HAAG, 26. veljače 2006. (Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) idućeg setjedna nastavljaju suđenja bivšem jugoslavenskom predsjednikuSlobodanu Miloševiću, nakadašnjem čelniku pobunjenih Srba u HrvatskojMilanu Martiću i trojici oficira JNA optuženima za pokolj hrvatskihranjenika i civila na Ovčari, kod Vukovara, u studenom 1991. godine.
DEN HAAG, 26. veljače 2006. (Hina) - Pred Haškim sudom (ICTY) idućeg se tjedna nastavljaju suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, nakadašnjem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću i trojici oficira JNA optuženima za pokolj hrvatskih ranjenika i civila na Ovčari, kod Vukovara, u studenom 1991. godine.

Na suđenju Miloševiću, čiji je nastavak zakazan za ponedjeljak, optuženi će dodatno ispitati svjedoka Jamesa Bisseta, kanadskog veleposlanika u Beogradu 1990-92., te nakon toga izvesti novoga svjedoka obrane.

Raspravno vijeće prošloga je tjedna odbilo Miloševićev zahtjev za privremeno puštanje iz pritvora radi liječenja u Moskvi.

U odluci je, među ostalim, naglašeno kako je dugotrajni dokazni postupak pri kraju, pa treba očekivati da će vijeće inzistirati na poštivanju važećeg rasporeda prema kojem je Miloševiću za izvođenje svjedoka ostalo manje od 20 radnih dana.

Milošević, koji od 31. kolovoza 2004. sam iznosi obranu od optužbi za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, utrošio je više od 85 posto od 150 radnih dana, koliko mu je dodijeljeno za obranu, ispitavši pritom samo 50-ak svjedoka, većinom vezanih za Kosovo.

Suci su odbili njegov zahtjev za dodjelu dodatnog vremena, ali su ostavili prostor za manje korekcije te odluke, ako preostalo vrijeme bude koristio racionalno.

Na suđenju Milanu Martiću, ministru policije i obrane, a pri kraju i predsjedniku samoproglašene srpske republike u Kninu 1991-95., branitelj Predrag Milovančević će u četvrtak i petak nastaviti protuispitivanje krunskog svjedoka optužbe - Milana Babića.

Babić, politički čelnik krajinskih Srba 90-ih koji je bio premijer i predsjednik tzv. RSK, pred ICTY-em je 2004. priznao krivnju za progon hrvatskih civila na okupiranim područjima i osuđen je na 13 godina zatvora.

Godine 2003. bio je tzv. ''insider'', upućeni svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, potvrdivši gotovo sve navode iz Miloševićeve optužnice za Hrvatsku, a 2005. svjedočio je protiv bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Momčila Krajišnika.

Na suđenju ''vukovarskoj trojci'' bivših oficira JNA, generalu Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, nastavlja se iskaz zaštićenog svjedoka optužbe na sjednici zatvorenoj za javnost.

Predmetni tužitelj Marks Moore najavio je da će svoj dokazni postupak završiti do kraja travnja, te da će do tada ispitati još 30-ak svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙