FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Minuto-Rizzo: RH će u NATO na temelju vlastitih zasluga

ZAGREB, 24. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska dobro napreduje uprovođenju reformi, a pozivnicu za članstvo u NATO-u dobit će natemelju vlastitih zasluga, ocijenio je u petak u Zagrebu.
ZAGREB, 24. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska dobro napreduje u provođenju reformi, a pozivnicu za članstvo u NATO-u dobit će na temelju vlastitih zasluga, ocijenio je u petak u Zagrebu.

zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto-Rizzo nakon susreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

"Hrvatska je do sada jako dobro radila i napredovala na tom putu (prema punopravnom članstvu u NATO-u). Hrvatska je dana puno bliže članstvu u NATO-u nego što je bila jučer", rekao je u izjavi za novinare Minuto-Rizzo koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu RH. O ulasku Hrvatske u NATO, kako je dodao, odlučivat će konsenzusom sve članice Saveza.

Na sastanku se razgovaralo o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u NATO, predstojećim potezima, posebice u reformi pravosuđa, povratku izbjeglica i njihove imovine, te o hrvatskom doprinosu stabilnosti regije i mirovnim misijama u svijetu, izjavila je ministrica Grabar Kitarović.

Najavila je i početak kampanje informiranja hrvatske javnosti o prednostima ulaska u NATO, što je kao glavnu svrhu svojeg posjeta istaknuo i zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Važno je, istaknuo je Minuto Rizzo, pravilnim informiranjem i promjenom percepcije o NATO-u kao sve više političkom a ne vojnom savezu najvećih demokracija svijeta, potaknuti hrvatsku javnost da prihvati kako je članstvo u tom Savezu dobar izbor za Hrvatsku.

"Moram kazati da je upravo kampanja za informiranje javnoga mnijenja u Hrvatskoj, za edukaciju javnosti o NATO-u jedan od bitnih čimbenika naših današnjih razgovora i svakako ćemo o tome nastaviti razgovarati i s gospodinom Minutom-Rizzom i s drugim dužnosnicima NATO-a", rekla je Grabar Kitarović.

U Hrvatskoj se NATO doživljava ponajviše kao vojni savez, nastavila je ministrica, asocira se s vojnim bazama, sudjelovanjem u vojnim operacijama. "Moramo prezentirati NATO u pravom svijetlu kao organizaciju suverenih država koja ima bitnu političku ulogu širenja demokracije i vrijednosti tržišnog gospodarstva. Članstvo u NATO-u ne znači destibiliziranje nego upravo suprotno ... usporedo s time svakako se podiže i kreditni rejting Hrvatske i ulaganje u Hrvatsku", istaknula je ministrica.

Opovrgavajući da NATO traži od svojih članica nabavljanje teške opreme i supersoničkih aviona, Minutto Rizzo je rekao: "To je nešto što mi ne tražimo od članica, upravo suprotno, mi smo tu došli da pomognemo pripremiti Hrvatsku za punopravno članstvo i želim javno to naglasiti - jako nam je važno da javnost zna točno kakav je NATO, da ima točne predodžbe o tome i da na kraju donese informiranu i pravilnu odluku".

Zamjenika glavnog tajnika NATO-a primio je u petak i ministar obrane Berislav Rončević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙