FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u NATO-u kada provede potrebne reforme

ZAGREB, 23. veljače 2006. (Hina) - Zamjenik glavnog tajnika NATO-aAlessandro Minuto Rizzo koji boravi u službenom posjetu u Zagrebu učetvrtak je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održaopredavanje o aktivnostima i transformaciji NATO-a i perspektivamaHrvatske za članstvo u toj organizaciji.
ZAGREB, 23. veljače 2006. (Hina) - Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto Rizzo koji boravi u službenom posjetu u Zagrebu u četvrtak je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održao predavanje o aktivnostima i transformaciji NATO-a i perspektivama Hrvatske za članstvo u toj organizaciji.

"Mnogi očekuju da Hrvatska dobije pozivnicu za članstvo na summitu NATO-a u studenom u Rigi ove godine no ja ne znam hoće li se to dogoditi jer Sjevernoatlantski savez nije toliko vezan za rokove koliko za to da se ispune svi kriteriji", kazao je Minuto Rizzo.

"Jednom kada zemlja ispuni sve što se od nje traži na području reformi NATO će joj otvoriti vrata", kazao je Minuto Rizzo sudionicima predavanja među kojima su, osim studenata, bili i brojni diplomati, veleposlanici, djelatnici ministarstava.

Proširenje Sjevernoatlantskog Saveza donosi povjerenje i Minuto Rizzo smatra da je NATO jedini održivi put za ovu regiju.

Hrvatska je do sada uložila velike napore na svom putu prema NATO-u, na polju političkih, gospodarskih i vojnih reformi, suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom, regionalnom suradnjom u okviru Jadransko jonske povelje, provedbom Akcijskog plana za članstvo i drugih NATO-ovih programa, a aktivna je i u mirovnim operacijama, istaknuo je Minuto Rizzo.

NATO okuplja države članice koje dijele iste vrijednosti - pluralizam, slobodu, demokraciju, toleranciju, stabilnost poštivanje prva manjina i jasno je da Hrvatska želi postati dio te zajednice, rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Sjevernoatlantski savez brani te vrijednosti kada su ugrožene, kazao je Minuto Rizzo, dodavši da se obrana nekad može provesti jedino djelovanjem, a ne samo riječima što pokazuju brojne mirovne operacije NATO-a.

NATO je djelovao u nizu operacija u ovoj regiji - u BiH, u Srbiji, na Kosovu gdje još aktivno jamči sigurnost, dodao je.

Hrvatska svojim sudjelovanjem u nekim od tih operacija - u Afganistanu i u Iraku - pokazuje kako želi postati članica NATO-a i preuzeti sve obveze koje to članstvo nosi, istaknuo je Minuto Rizzo.

Minuto Rizzo je istaknuo da je važno te vrijednosti poštivati unutar svojih granica i onda ih širiti i izvan njih, a NATO je svojom sposobnošću suradnje uspostavio mrežu sigurnosnih odnosa u Europi i Aziji.

A Hrvatska bi članstvom u NATO-u također ušla u tu sigurnosnu strukturu, rekao je Minuto Rizzo.

On svoj posjet Hrvatskoj nastavlja u petak kada će se sastati s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović i ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙