FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Hrvatska je svjesna svoje uloge u regiji

ZAGREB, 20. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska je otpočinjanjem pregovorao punopravnom članstvu u EU učinila iznimno velik korak naprijed iosigurala nastavak započetog europskog puta, ali je svjesna svojeodgovornosti i uloge u pogledu stabilnosti i sigurnosti regije te jespremna aktivno jačati suradnju u jugoistočnoj Europi, rekla je uministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH KolindaGrabar-Kitarović u govoru na Crans Montana Forumu u Svetom Stefanu uCrnoj Gori, priopćio je u ponedjeljak MVPEI.
ZAGREB, 20. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska je otpočinjanjem pregovora o punopravnom članstvu u EU učinila iznimno velik korak naprijed i osigurala nastavak započetog europskog puta, ali je svjesna svoje odgovornosti i uloge u pogledu stabilnosti i sigurnosti regije te je spremna aktivno jačati suradnju u jugoistočnoj Europi, rekla je u ministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH Kolinda Grabar-Kitarović u govoru na Crans Montana Forumu u Svetom Stefanu u Crnoj Gori, priopćio je u ponedjeljak MVPEI.

U govoru sudionicima skupa posvećenog pitanju budućnosti Crne Goren, ministrica je, navodi se u priopćenju, poslala dvije važne poruke, jednu Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici, a drugu državama regije.

Europskoj je uniji poručila kako je njezina sadašnja politika prema državama regije - pružanje jasne europske perspektive temeljene na individualnom pristupu - najbolji način poticanja tih država na nastavak europskoga pridruživanja, ocijenivši kako je stoga treba nastaviti kao i sam proces proširenja, stoji u priopćenju.

Države jugoistočne Europe podsjetila je, nastavlja se u priopćenju, kako temeljna motivacija reformskih procesa nužnih za približavanje Europskoj uniji mora biti dobrobit vlastitih državljana, odnosno da se ispunjenje kriterija za članstvo ne smije promatrati kao obveza nametnuta izvana, već kao vlastiti izbor, kao katalizator unutarnje stabilizacije demokratskih institucija i razvoja tržišnog gospodarstva te izgradnje učinkovitog pravosudnog i administrativnog sustava.

U priopćenju se kaže kako je forum okupio niz uglednih političara i stručnjaka iz Europe i regije, među kojima su premijer Crne Gore Milo Đukanović, makedonski premijer Vlado Bučkovski, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, potpredsjednik slovačke Vlade Pal Csaky, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Johannes Swoboda, bivši Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer i mnogi drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙