FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: U Francuskoj vjerojatno, u Austriji nov slučaj, u Nizozemskoj testovi negativni

PARIZ, 17. veljače 2006. (Hina/AFP) - Divlja patka pronađena u Ainu(istočna središnja Francuska) vrlo vjerojatno je bila zaražena virusomptičje gripe H5N1, što bi bio prvi slučaj te bolesti u Francuskoj,priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede, a u Austriji jeslužbeno potvrđen virus i kod četvrtog labuda blizu Graza, dok surezultati testova dvaju uginulih labudova u Nizozemskoj negativni.
PARIZ, 17. veljače 2006. (Hina/AFP) - Divlja patka pronađena u Ainu (istočna središnja Francuska) vrlo vjerojatno je bila zaražena virusom ptičje gripe H5N1, što bi bio prvi slučaj te bolesti u Francuskoj, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede, a u Austriji je službeno potvrđen virus i kod četvrtog labuda blizu Graza, dok su rezultati testova dvaju uginulih labudova u Nizozemskoj negativni.

Virus H5N1 zasad nije potvrđen u Francuskoj, ali je zemlja u stanju pripravnosti, budući da je stručnjaci smatraju "raskrižjem migracija" i zapadnoeuropskom zemljom kojom prolazi najveći broj ptica.

Francuska, koja je i najveći izvoznik peradi u Europskoj uniji, odlučila je u srijedu da će uvesti mjeru izolacije peradi na čitavom području.

Virus H5N1 utvrđen je na četvrtom labudu nedaleko od Graza, u Štajerskoj, priopćila je austrijska vlada.

"Ukupno 216 uginulih ptica ispitano je ovog tjedna i zasad ih je samo četiri pozitivno", priopćila je austrijska ministrica zdravstva Maria Rauch-Kallat.

Ispitivanje četiriju labudova provela je Savezna agencija za prehrambenu sigurnost (AGES), a uzorci su poslani u referalni laboratorij EU-a u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji radi potvrde.

Rezultati iz Weybridgea za prva tri labuda očekuju se sljedećeg tjedna, kazao je službeni predstavnik AGES-a Oskar Wawschinek.

Ispitivanje dvaju uginulih labudova koji su ovog tjedna pronađeni u Nizozemskoj pokazalo je da nisu bili zaraženi virusom ptičje gripe H5N1, priopćilo je u petak nizozemsko ministarstvo poljoprivrede.

"U srijedu su dva uginula labuda pronađena u Lelystadu i Kampenu (sjeveroistok). Na njima su provedene temeljite analize čiji konačni rezultati upućuju da nisu bili zaraženi virusom ptičje gripe", izjavio je službeni predstavnik vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙