FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINGORP: uputa trgovcima za račune s naknadom za ambalažu

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Trgovci u Hrvatskoj ne smiju naračunima zasebno iskazivati cijenu proizvoda i povratnu naknadu od0,50 kuna na proizvodu jer bi to bilo u suprotnosti s Zakonom ozaštiti potrošača, navodi se u Uputi o postupanju prema Pravilniku oambalaži, koju je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva.
ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Trgovci u Hrvatskoj ne smiju na računima zasebno iskazivati cijenu proizvoda i povratnu naknadu od 0,50 kuna na proizvodu jer bi to bilo u suprotnosti s Zakonom o zaštiti potrošača, navodi se u Uputi o postupanju prema Pravilniku o ambalaži, koju je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Trgovci su, navodi se, dužni kod isticanja cijene na proizvodima u ambalaži za koju potrošači imaju pravo na povratnu naknadu istaknuti samo jednu cijenu, a to se mora vidjeti i na računu, s primjerice tekstom 'uključena povratna naknada za ambalažu' i prateći iznos.

Povratna naknada od 0,50 kuna po jedinici ambalaže se iskazuje kao prolazna stavka i ne ulazi u osnovicu za oporezivanje porezom na dodanu vrijednost, podsjećaju iz Ministarstva navodeći da je Uputu ministar Branko Vukelić donio nakon brojnih upita hrvatskih trgovaca, koji su zatražili pomoć oko tumačenja i provođenja postupaka.

Uputa je po donošenju proslijeđena svih krovnim strukovnim institucijama - Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca te drugim institucijama i zainteresiranim stranama, a samim time i njihovim članovima.

U Uputi se između ostalog navodi da su prodavatelji (trgovci) dužni preuzimati ambalažu za piće i napitke uz povrat naknade potrošaču na način i pod uvjetima propisanim Pravilnikom.

Iskazujući račun na navedeni način trgovac ne krši odredbe Zakona o zaštiti potrošača, kao niti odredbe Zakona o trgovini, odnosno Pravilnika o obliku i načinu vođenja popisa robe u trgovini na malo, a niti odredbe Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, naglašavaju iz Ministarstva.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙