FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: spor sa Slovenijom treba riješiti Međunarodni sud

POŽEGA, 14. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićvečeras je za boravka u Požegi ocijenio da je prijedlog slovenskogpredsjednika Janeza Drnovšeka da se granični spor između dviju državariješi privremenim sporazumom, na tragu prijašnjih slovenskihprijedloga te da je stoga najbolje da Međunarodni sud pravde odluči otome.
POŽEGA, 14. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić večeras je za boravka u Požegi ocijenio da je prijedlog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da se granični spor između dviju država riješi privremenim sporazumom, na tragu prijašnjih slovenskih prijedloga te da je stoga najbolje da Međunarodni sud pravde odluči o tome.

"I ovaj prijedlog koji dolazi sa slovenske strane na tragu je prijašnjih prijedloga koje smo dobivali iz Slovenije. To je samo dokaz da do dogovora očito ne može doći, jer smo po tom pitanju dosta udaljeni. Zato je najbolje da međunarodna sudska istanca, odnosno Međunarodni sud pravde u Haagu preuzme taj slučaj i da donese pravorijek. Mi se slažemo sa svakom odlukom suda", kazao je predsjednik Mesić za današnjeg boravka u Požegi odgovarajući novinarima na pitanja.

"Dakle, jedino što je danas moguće, to je da sud donese odluku. Mi ćemo i dalje sa Slovenijom surađivati. Ali ako bi išli na ovaj način i skroz predlagali neka nova rješenja koja su na tragu starih, nećemo doći nikada do rješenja s kojima ćemo biti i jedni i drugi zadovoljni," izjavio je Mesić.

Drnovšek je u nedjelju u Ljubljani predložio kao privremeno rješenje graničnog spora sporazum temeljen na tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine, po kome bi Sloveniji pripalo 80 posto Savudrijske vale, a teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more ne bi se određivao.

Predsjednik Mesić se večeras u Požegi, kao i tri prijašnje godine, pridružio proslavi Valentinova koja je okupila gotovo 160 bračnih parova s pedeset i više godina bračnog staža. Pozdravljajući "zaljubljene" parove koji su više od pola stoljeća proveli skupa Mesić im je uputio iskrene čestitke.

"Moje prve ljubavi bile su ovdje u Požegi", rekao je i napomenuo kako se i sam približava zlatnome piru.

Valentinovskoj proslavi prethodio je prijam za najmlađe Požežane i njihove roditelje. Naime grad Požega već unatrag nekoliko godina gotovo svakoga mjeseca za najmlađe organizira prijam, darivajući roditelje s tisuću kuna.

U gradskoj vijećnici večeras se okupilo nešto više od 40 roditelja s novorođenim bebama. Uz predsjednika Mesića mladim je roditeljima čestitke uputio i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙