FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obradović: Na području slobode kretanja roba morat ćemo zamijeniti stare tehničke norme

BRUXELLES, 13. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska će u sklopu priprema zapunopravno članstvo na području slobode kretanja roba moratizamijeniti neke stare tehničke norme, koje potječu još iz vremenabivše Jugoslavije, rekla je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatskapregovaračica Tamara Obradović Mazal.
BRUXELLES, 13. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska će u sklopu priprema za punopravno članstvo na području slobode kretanja roba morati zamijeniti neke stare tehničke norme, koje potječu još iz vremena bivše Jugoslavije, rekla je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska pregovaračica Tamara Obradović Mazal.

U sklopu priprema za bilateralnu fazu screeninga u kojoj predstavnici Hrvatske predstavljaju stanje domaćeg zakonodavstva i do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije, "detektirali smo primjenu nekih starih tehničkih normi, koje potječu još iz vremena bivše Jugoslavije. Te tehničke norme morat će biti ne samo povučene nego i zamijenjene novima", rekla je Obradović Mazal.

Pravna stečevina EU-a koja regulira ovo poglavlje ne dopušta nametanje količinskih ograničenja, odnosno kvota. Jednako tako zabranjene su i tzv. "mjere s jednakim učinkom", neka vrsta prikrivenih ograničenja za slobodni protok roba na jedinstvenom tržištu EU-a. Detektiranje takvih mjera nije uređeno direktivama ili uredbama, nego počiva na sudskoj praksi Europskog suda pravde. "Mi smo danas pokazali razumijevanje i spremnost da ulaskom u EU postupamo u tom duhu", rekla je Obradović Mazal.

Obradović Mazal je rekla da je Hrvatska do sada preuzela znatan broj europskih normi, negdje oko 12 tisuća.

Bilateralna faza screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, završava u petak, nakon čega Europska komisija priprema izviješće o screeningu, koje dostavlja Vijeću EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙