FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potvrđen prvi slučaj ptičje gripe u Sloveniji

LJUBLJANA,12. veljače 2006.(Hina) - Slovenska veterinarska uprava(VURS) potvrdila je u nedjelju da je u Sloveniji zabilježena prvapojava ptičje gripe na divljim pticama.
LJUBLJANA,12. veljače 2006.(Hina) - Slovenska veterinarska uprava (VURS) potvrdila je u nedjelju da je u Sloveniji zabilježena prva pojava ptičje gripe na divljim pticama.

Kako je za Slovenski radio izjavila direktorica VURS-a Vida Čadonič Špelič, analiza kloakalnog brisa jednog od dvaju uginulih labudova koji su u četvrtak ujutro pronađeni u Koblerovu zaljevu na rijeci Dravi blizu Maribora pokazala je sinoć prisutnost virusa ptičje gripe HP, pa će uzorci tkiva obaju labudova biti poslani na dodatne testove u britanski laboratorij Weybridge.

VURS je odmah odredio pojas od tri kilometra oko mjesta na kojemu su nađeni uginuli labudovi i u tom pojasu vrijedi stroga zabrana prodaje žive peradi te mesa i prerađevina. Usto VURS je odredio i 10-kilometarski zaštitni pojas oko istog mjesta. Proizvođačima peradi u cijeloj Sloveniji preporučeno je držanje životinja u zatvorenim prostorima, kako ne bi došle u eventualni kontakt s oboljelim divljim pticama. Slovenski veterinari također preporučuju izletnicima u blizini mjesta gdje su otkriveni zaraženi labudovi da ne uznemiravaju ptice niti s njima dolaze u bliži kontakt.

Kako javljaju slovenski mediji, Slovenija je o prvom slučaju ptičje gripe već obavijestila Europsku komisiju, te zajamčila da će poduzeti iste mjere zaštite koje su poduzete prilikom otkrivanja te bolesti u Grčkoj kao prvoj državi Eurospke unije u kojoj se je bolest pojavila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙