FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: Italija provjerava moguće slučajeve, na grčkom otoku potvrđen virus

RIM, 11. veljače 2006. (Hina/AP) - Talijanski ministar zdravstva usubotu je rekao da vlasti ispituju moguće slučajeve pojave ptičjegripe u Italiji, a grčke su vlasti objavile da je na otoku Skyrosu uEgejskom moru pronađen virus H5 u divljoj patki.
RIM, 11. veljače 2006. (Hina/AP) - Talijanski ministar zdravstva u subotu je rekao da vlasti ispituju moguće slučajeve pojave ptičje gripe u Italiji, a grčke su vlasti objavile da je na otoku Skyrosu u Egejskom moru pronađen virus H5 u divljoj patki.

"Provode se provjere mogućih slučajeva ptičje gripe u našoj zemlji", rekao je ministar zdravstva Francesco Storace u kratkoj izjavi. Storace je rekao da će o stanju vladu izvijestiti na sastanku u subotu popodne.

Novinska agencija ANSA je izvijestila da se provjere rade na dva labuda nađena na Siciliji. "Dva sumnjiva slučaja odnose se na dvije uginule ptice nađene između Catanie i Raguse", dva grada na Siciliji, rekao je agenciji Giovanni Pistorio glavni dužnosnik za zdravstvo na Siciliji.

"Testovi su pokazali da su uginuli od gripe a sada se rade dodatne provjere kako bi se utvrdilo je riječ o soju virusa koi se prenosi na druge ptice", rekao je Pistorio, prenijela je ANSA.

Grčke vlasti objavile su u subotu da je kod divlje patke pronađene na otoku Skyrosu u Egejskom moru potvrđen virus ptičje gripe H5. Ministarstsvo poljoprivrede u Ateni još nije sigurno da li je u pitanju i za ljude opasan soj virusa H5N1. Uzorci uginule životinje poslani su u specijalizirani laboratorij u Weybridge u Velikoj Britaniji.

Grčka već tri dana čeka na rezultate testiranja uzoraka tri labuda uginula u Solunu kod kojih je također nađen virus H5.

Na otoku Skyrosu su od noćas iste mjere predostrožnosti na snazi kao i za prostor Soluna. U zoni sigurnosti tri kilometra oko mjesta na kojem je pronađena uginula patka sva se perad mora držati na zatvorenom, a u zoni nadzora od deset kilometara oko tog mjesta važe ograničenja transporta. Ako se potvrdi sumnja na postojanje soja virusa H5N mjere predostrožnosti ostaju na snazi najmanje 21 dan u sigurnosnoj zoni i najmanje 30 dana u zoni nadzora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙