FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na sastanku ministara financija G8 glavna tema energetika

MOSKVA, 11. veljače 2006. (Hina/dpa) - Ministri financija zemaljaskupine G8 u Moskvi su u u subotu ujutro otvorili sastanak, prvi skupG8 kojem je domaćin Rusija.
MOSKVA, 11. veljače 2006. (Hina/dpa) - Ministri financija zemalja skupine G8 u Moskvi su u u subotu ujutro otvorili sastanak, prvi skup G8 kojem je domaćin Rusija.

Na prvom mjestu dnevnog reda subotnjeg sastanka je energetska sigurnost. Kao i na sastancima skupine G8 prethodne tri godine ministri financija sastali su se i sa svojim kolegama iz Kine, Indije, Južne Afrike i Brazila kako bi razmotrili globalna pitanja.

Pitanje energetske sigurnosti potaknule su cijene nafte koje su dostigle i najviše vrijednosti u povijesti i nedavni problemi s isporukom plina Europi.

Preuzimajući dužnost predsjedateljice G8, skupine u kojoj su uz nju i sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (Britanija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Njemačka, Sjedinjene Države), Moskva je u svoje prioritete upisala razgovore o svjetskoj trgovini, otpis duga siromašnima, borbu protiv epidemija i financiranja terorizma.

No sva ta pitanja zasjenila je energetika kada se 1. siječnja Rusija s Ukrajinom uplela u spor oko isporuke plina. Moskva je među G8 prioritete zapisala i "svjetsku energetsku sigurnost" kako bi se svojim golemim zalihama energenata nametnula svijetu kao pouzdani partner nasuprot nestabilnosti na Bliskom istoku.

Susret ministara financija u subotu priprema je i za summit čelnika vlada skupine G8 u srpnju u St. Petersburgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙