FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši dužnosnik CIA-e: Bush zlorabio podatke za rat u Iraku

WASHINGTON,10. veljače 2006.(Hina) - Bivši dužnosnik CIA-e koji jekoordinirao američki obavještajni rad na Bliskom istoku optužio jeBushovu administraciju da je odabirala samo pogodne obavještajnepodatke o Iraku kako bi opravdala već donesenu odluku da ide u rat,piše u petak list The Washington Post.
WASHINGTON,10. veljače 2006.(Hina) - Bivši dužnosnik CIA-e koji je koordinirao američki obavještajni rad na Bliskom istoku optužio je Bushovu administraciju da je odabirala samo pogodne obavještajne podatke o Iraku kako bi opravdala već donesenu odluku da ide u rat, piše u petak list The Washington Post.

Post navodi da Paul Pillar, koji je bio obavještajni časnik za Bliski istok i južnu Aziju od 2000. do 2005., također optužuje administraciju kako se nije obazirala na upozorenja da Irak lako može zapasti u nasilje i kaos nakon invazije i svrgavanja Sadama Huseina.

On priznaje da su američke obavještajne službe pogriješile zaključivši kako je Huseinova vlada posjedovala oružje masovnog uništenja, ali kaže da te krive procjene nisu vodile administraciju u odluci da napadne Irak.

"Službeni obavještajni podaci o iračkom oružju masovnog uništenja bili su pogrešni, ali čak i pogrešni, oni nisu bili ono što je odvelo u rat", rekao je Pillar u članku u sljedećem broju časopisa Vanjski poslovi (Foreign Affairs).

Pillar piše kako je postalo jasno "da službeni obavještajni podaci nisu poslužili kao oslonac za donošenje čak i najvažnijih odluka nacionalne sigurnosti, da su obavještajni podaci javno zlorabljeni kako bi se opravdale već donesene odluke, da su se razvili loši odnosi između političara i obavještajnih službenika i da je vlastiti rad obavještajne zajednice bio politiziran".

Post piše kako je Pillar bio utjecajan iza scene i kako je smatran vodećim protuterorističkim analitičarom CIA-e. Pred kraj karijere bio je odgovoran za koordinaciju procjena o Iraku iz svih 15 američkih obavještajnih agencija. Sada je profesor za sigurnosne studije na Sveučilištu Georgetown.

U svom članku Pillar piše da se "politizacija" obavještajnih podataka o Iraku dogodila "suptilno", ali da nikad nije rezultirala iz izravnog zahtjeva političara obavještajnom analitičaru da preoblikuje rezultate.

Umjesto toga, Pillar opisuje proces u kojem je Bijela kuća pomogla oblikovati obavještajne rezultate neprekidno postavljajući pitanja usmjerena na jačanje njezina zaključka o Iraku, kaže Post.

Bushova administracija je "opetovano molila obavještajnu zajednicu da otkrije više materijala koji bi pridonio pitanju rata" uključujući informacije o "navodnim vezama" između Huseina i al Qaide koje su analitičari odbacili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙