FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Basescu ne niječe letove CIA-e u Rumunjsku

BUKUREŠT, 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Rumunjski predsjednik TraianBasescu u srijedu je rekao kako nikad nije negirao tvrdnje da suzrakoplovi CIA-e slijetali u njegovoj zemlji, ali i ustrajao na tomeda je poštovanje ljudskih prava bilo preduvjet za bilo kakvu suradnjusa Sjedinjenim Državama.
BUKUREŠT, 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Rumunjski predsjednik Traian Basescu u srijedu je rekao kako nikad nije negirao tvrdnje da su zrakoplovi CIA-e slijetali u njegovoj zemlji, ali i ustrajao na tome da je poštovanje ljudskih prava bilo preduvjet za bilo kakvu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

Na pitanje novinara TV Realitatee o tome jesu li zrakoplovi CIA-e slijetali u Rumunjsku, Basescu je odgovorio - "Ja nikad nisam odbacivao tu činjenicu, ali odbacujemo navode da tijekom (američko-rumunjske) suradnje nisu poštovana ljudska prava".

Navode o tome da je CIA skrivala i ispitivala najvažnije osobe osumnjičene za pripadnost al-Qaidi u kompleksima diljem istočne Europe, preostalim još iz doba SSSR-a, prvi je objavio Washington Post 2. studenog 2005.

Dan poslije je Human Rights Watch (HRW) objavio kako posjeduje dokaze da je CIA osobe osumnjičene za pripadnost terorističkoj mreži, uhićene u Afganistanu, prebacivala u Poljsku i Rumunjsku.

Osobita je sumnja pala na rumunjsku zrakoplovnu bazu Kogalniceanu i poljski aerodrom Szymany, nakon što je HRW ustvrdio kako ima rasporede letova koji pokazuju da su zrakoplovi povezani s CIA-om kontinuirano slijetali na te dvije lokacije u razdoblju od 2001. do 2004.

Rumunjska je ustrajno odbacivala tvrdnje da je njezin teritorij bio korišten za čuvanje CIA-inih zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙