FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački SSSH: Hrvatskoj su potrebni specijalizirani radni sudovi

ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Hrvatskoj su, po uzoru na nekeeuropske zemlje, hitno potrebni specijalizirani radni sudovi koji birješavali isključivo radne sporove, jer oni kod nas traju prosječno odtri do pet godina, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinareŽupanijskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)Zagreba.
ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Hrvatskoj su, po uzoru na neke europske zemlje, hitno potrebni specijalizirani radni sudovi koji bi rješavali isključivo radne sporove, jer oni kod nas traju prosječno od tri do pet godina, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Zagreba.

Pred Općinskim sudom u Zagrebu trenutno se vodi oko 16.000 radnih sporova, od čega SSSH putem svojih pravnih zastupnika vodi oko 6.000 sporova, rekla je voditeljica pravne službe zagrebačkog SSSH Sunčica Benović.

Po njezinim riječima, 70 posto radnih sporova vodi se zbog neisplate plaća, razlika plaće, otpremnina i ostalih materijalnih potraživanja, a 30 posto zbog nezakonitog otkazivanja ugovora o radu.

Veliki smo zagovornici postupaka mirenja kako se ne bi morali provoditi dugotrajni sudski postupci, ali volja za to je mala, rekla je Benović ističući da se u Njemačkoj 80 posto radnih sporova rješava na taj način.

Izmjenama Zakona o parničnom postupku, postupak pred prvostupanjskim sudom morao bi biti završen u roku šest mjeseci, dok bi drugostupanjski sud odluku o žalbi trebao riješiti u roku mjesec dana, rekao je pravni zastupnik u zagrebačkom SSSH Goran Aranđelović.

Međutim, te su izmjene samo instruktivne naravi, a zagrebački Općinski sud pretrpan je milijunskim zaostacima.

Aranđelović je naveo primjer radnika koji je više od pet godina vodio parnični postupak zbog povratka na posao.

Kada je napokon dobio pravomoćnu presudu, našao se pred problemom upisa radnog staža za vrijeme koje nije bio na poslu, te mu predstoji upravni spor koji nerijetko traje i dulje o same parnice.

Vrhovni sud je u nekoliko svojih presuda uveo dvojbenu praksu instituta izgubljenog povjerenja poslodavca, pa se događa da netko dobije otkaz i zbog krađe pola kilograma banana, upozorio je Aranđelović.

Nerijetko smo u situaciji da izigravamo Sherlocka Holmesa tražeći tvrtke koje su se zbog dugotrajnosti sudskog postupka zatvorile i ponovo otvorile na nečije drugo ime, rekla je glavna povjerenica zagrebačkog SSSH Jagoda Milidrag Šmid.

Dodala je također kako su stečajni postupci, koji traju i po desetak godina, često sinekure za stečajne upravitelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙