FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska udruga sindikata traži reviziju prava samostalnih umjetnika

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) nadanašnjoj je konferenciji za novinare najavila kako će od Vladezatražiti reviziju svih odobrenih zahtjeva samostalnih umjetnika zaostvarivanje prava iz Zakona o pravima samostalnih umjetnika.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) na današnjoj je konferenciji za novinare najavila kako će od Vlade zatražiti reviziju svih odobrenih zahtjeva samostalnih umjetnika za ostvarivanje prava iz Zakona o pravima samostalnih umjetnika.

Na to su ih potaknuli medijski napisi o broju umjetnika kojima država plaća doprinose za mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje i to u situaciji kada 30.000 hrvatskih radnika ne prima plaće te stoga ni doprinose za zdravstveno, mirovinsko i invalidsko osiguranje, pa svejedno ne uživaju takve subvencije države kao slobodni umjetnici.

To je još jedan dokaz loših rješenja mirovinskog sustava zbog čega smo pokrenuli akciju potpisivanja peticije za revizijom mirovinskog sustava, naglasio je dopredsjednik HUS-a Željko Mučnjak.

Sindikalci su upozorili i da je pri donošenju Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem (beneficirani radni staž) učinjena pogreška kojom je mehaničar u pomorskoj brodogradnji izgubio pravo na beneficirani radni staž od dva mjeseca na godinu.

Intervencijom HUS-a i Nezavisnog sindikata Brodosplita pogreška je ispravljena, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, no sindikat traži još jednu izmjenu tog zakona, kojom bi se na pravičniji način regulirao raniji odlazak u mirovinu.

Tajnik HUS-a Miroslav Brzica pojasnio je da svaki radnik na beneficiranom radnom mjestu pod jednakim uvjetima ostvaruje pravo na sniženje dobne granice, što danas nije slučaj.

Stoga će sindikat predložiti izmjenu članka toga zakona o načelima po kojima se snižava dobna granica.

Dužina razdoblja nije sporna, ali po zakonu se dobna granica snižava po jednu godinu za svakih šest godina za zanimanja u kojima se beneficirani staž računa 12 mjeseci kao 14, što nije sporno samo u idealnim slučajevima u kojima radnik ima točno 30, 24 ili 36 godina radnog staža, rekao je Brzica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙