FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH i NHS: sindikati nisu unaprijed podržali zdravstvenu reformu

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sindikati nisu unaprijed podržaliprijedlog zdravstvene reforme koji im je predstavljen na sastanku spremijerom Ivom Sanaderom i užim kabinetom Vlade, istaknuli su danasčelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnihsindikata Hrvatske (SSSH).
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Sindikati nisu unaprijed podržali prijedlog zdravstvene reforme koji im je predstavljen na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom i užim kabinetom Vlade, istaknuli su danas čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Sindikalci nisu podržali reformu koju nisu ni vidjeli, a ne mogu reći ni ide li reforma u dobrom pravcu ili ne jer su od predstavnika Vlade čuli samo političke poruke i načela, rekao je novinarima predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Od Sanadera smo dobili obećanje da nitko neće izgubiti prava koja je imao dosad, no oko sadržaja reforme postoji niz otvorenih pitanja, kaže Sever.

Rečeno je da bi građani ubuduće u ukupnim troškovima zdravstva trebali participirati 15 posto, ali NHS procjenjuje da će dio ljudi plaćati više od toga.

Nije jasno ni kako se može zadržati ista razina zdrastvene skrbi s povećanjem udjela generičkih lijekova, koji nisu kvalitetni kao originalni lijekovi.

Tražimo neovisno istraživanje razlika između originala i generika, istaknuo je Sever dodavši da farmaceutska industrija jako dobro zarađuje upravo na generičkim lijekovima.

Sindikalni čelnici sutra će se sastati u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi s ministrom Nevenom Ljubičićem i voditeljem povjerenstva za izradu reforme Andrijom Hebrangom koji bi ih trebali detaljnije upoznati s prijedlogom reforme.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek očekuje da će Ljubičić i Hebrang predočiti sindikalcima prijedloge zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, na kojima se reforma zasniva.

Sindikalci su neslužbeno čuli da su prijedlozi tih zakona gotovi, a Vlada je pritom ponovno izigrala dogovor i nije konzultirala socijalne partnere pri njihovoj izradi.

V. d. predsjednik SSSH-a Ivan Tomac ocijenio je kako bi najavljena komercijalizacija zdravstvene djelatnosti mogla uzrokovati da ubuduće pravo na zdravlje ovisi o financijskoj moći pojedinca.

Tražimo učinkovit i snažan javnozdravstveni sustav utemeljen na solidarnosti, te zdravstvenu zaštitu dostupnu svima, rekao je Tomac. Povećanje participacije za većinu teških kroničnih bolesnika značilo bi ili bankrot kućnih financija ili nemogućnost liječenja.

Sindikati najavljuju peticiju protiv reforme zdravstvenog sustava, ako bi ona umjesto sustava solidarnosti uvela sustav platežne moći, a o potpisivanju peticije dogovorit će se nakon sutrašnjeg sastanka u Ministarstvu zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙