FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Vukovarski svjedok o iskustvima u "ćeliji smrti" na Veleprometu

ZAGREB/DEN HAAG, 9. veljače 2006. (Hina) - Svjedok optužbe u haškomprocesu protiv "vukovarske trojke" govorio je u četvrtak o iskustvimaiz "ćelije smrti" kako su vukovarski zarobljenci nazivali zgradustolarije u krugu Veleprometa kamo su odvedeni iz gradske bolnicenakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.
ZAGREB/DEN HAAG, 9. veljače 2006. (Hina) - Svjedok optužbe u haškom procesu protiv "vukovarske trojke" govorio je u četvrtak o iskustvima iz "ćelije smrti" kako su vukovarski zarobljenci nazivali zgradu stolarije u krugu Veleprometa kamo su odvedeni iz gradske bolnice nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.

"Zgradu stolarije nazivali smo 'ćelijom smrti'. Bila je prepuna ljudi, vladao je potpuni muk i tišina, a izvana su dopirali pucnji slavlja", rekao je zaštićeni svjedok P007 koji je u obrani grada sudjelovao kao pripadnik civilne zaštite.

"Čuli smo plač i krikove žena koje su tražile da im vrate njihove muževe. Bio je opći kaos", dodao je Vukovarac koji je svjedočio prekrivenog lica.

Opisao je kako je u zgradu došao "jedan vojnik, duge plave kose s puškom u jednoj i bocom pića u drugoj ruci" i rekao im da će u pola sata svi biti streljani.

"Tada je zavladao strah i panika, bili smo sigurni da smo osuđeni na smrt. Pogledali smo jedni druge, ali riječi nije bilo", rekao je P007.

Prisjetio se i stravičnog prizora kada je stanoviti Čapalo, kojeg je poznavao prije rata, pored skupine zarobljenika prošao s nožem i ljudskom glavom u rukama.

Neočekivani obrat, nastavio je svjedok, dogodio se kada je u "ćeliju smrti" ušao oficir JNA s četiri vojnika i rekao im da "ustanu, prime jedan drugoga za ruke i izađu van ne okrećući se lijevo i desno".

"Ukrcali su nas u vojni autobus, a oficir je vojnike postavio na ulaze i rekao im da nitko osim njega ne smije ući", kazao je P007 dodavši da je pod pratnjom vozila JNA njegova skupina prebačena u obližnje selo Negoslavce, a potom u logor u Sremsku Mitrovicu.

Zaštićeni svjedok je 19. studenog u krugu bolnice vidio i oficira JNA "koji se predstavio kao major Šljivančanin". "Sjećam se da je bio vrlo strog i da je jednom čovjeku u bijeloj kuti rekao neka 'ide zapovijedati u svoju zemlju, jer on zapovijeda ovdje", rekao je P007.

Šljivančanin im je obećao da će ranjenici i civili iz bolnice biti prebačeni na Velepromet gdje će se izvršiti razdvajanje, no nije rekao po kojim kriterijima.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Iskaz svjedoka P007 nastavlja se u petak kada će ga ispitivati branitelji optužene "vukovarske trojke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙