FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Van Lynden odgovarao na pitanja branitelja "vukovarske trojke"

DEN HAAG/ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Nizozemski novinar Aernaut vanLynden, koji je u ponedjeljak kao svjedok optužbe pred Haškim sudom(ICTY) potvrdio važne elemente optužnice protiv "vukovarske trojke", uutorak je odgovarao na ispitivanje branitelja koji nisu uspjeliosporiti vjerodostojnost njegova glavnog iskaza.
DEN HAAG/ZAGREB,24. siječnja(Hina) - Nizozemski novinar Aernaut van Lynden, koji je u ponedjeljak kao svjedok optužbe pred Haškim sudom (ICTY) potvrdio važne elemente optužnice protiv "vukovarske trojke", u utorak je odgovarao na ispitivanje branitelja koji nisu uspjeli osporiti vjerodostojnost njegova glavnog iskaza.

Umirovljenom generalu Mili Mrkšiću, zapovjedniku napada JNA na Vukovar, i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, u Haagu se sudi zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika iz Vukovarske bolnice, izvršenog na farmi Ovčara, kraj Vukovara, 20. studenoga 1991.

Van Lynden, koji je u studenom 1991. izvještavao iz Vukovara za britansku TV-mrežu Sky News, opisao je apokaliptične prizore razorenog baroknog gradića, pijano slavlje srpskih paravojnih snaga, te agoniju stotina ranjenika i civila u bolnici u koju je stigao 18. studenoga, kada je pala obrana Vukovara.

U glavnom iskazu potvrdio je da su tijekom tromjesečne opsade srpske snage oružjem teškog kalibra gađale civilne ciljeve u gradu, uključujući i bolnicu. Također je potvrdio da je Šljivančanin zapovijedao srpskim snagama koje su zauzele bolnicu te da je odbio zahtjev predstavnika Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) da nadzire evakuaciju civila, ranjenika i osoblja iz bolnice.

Odgovarajući danas na pitanja branitelja optuženih - Mire Tapušković, Momčila Bulatovića i Novaka Lukića - Van Lynden je dosljedno potvrđivao navode iz glavnog iskaza.

Kazao je kako hrvatski vojnici u obrani Vukovara nisu raspolagali težim oružjem, osim nešto minobacača i protutenkovskog oružja, te da su imali uglavnom automatske puške i pištolje.

Van Lynden je naveo kako 18. studenoga 1991. u vukovarskoj bolnici nije vidio ni jednog uniformiranog hrvatskog branitelja, te opisao kao je njegova ekipa snimila stotine civila i ranjenika u prizemnim i podrumskim hodnicima bolnice.

Svjedok je ispričao i kako je dozvolu za dolazak u Vukovar ekipa SkY Newsa-a morala podići u vojarni JNA Šidu u Vojvodini.

Opisao je i svoju prisutnost na pregovorima JNA i hrvatske strane u Negoslavcima 18. studenoga, koje je vodio prvooptuženi Mrkšić te na predaji oko 130 branitelja Mitnice, koja je po njegovim riječima, protekla "bez izrugivanja i zlostavljanja, uz dužno poštovanje".

Suđenje "vukovarskoj trojci" nastavlja se u srijedu izvođenjem novog svjedoka optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙