FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana sljedećeg tjedna na turneji po arapskim zemljama

BRUXELLES, 8. veljače 2006. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik EU zavanjsku politiku i sigurnost Javier Solana najavio je u srijedu da ćesljedećeg tjedna krenuti na turneju po arapskim zemljama kako bipokušao smiriti situaciju nakon objavljivanja karikatura prorokaMuhameda.
BRUXELLES, 8. veljače 2006. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana najavio je u srijedu da će sljedećeg tjedna krenuti na turneju po arapskim zemljama kako bi pokušao smiriti situaciju nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

"U tjednu od 13. veljače otputovat ću u razne zemlje i sastati se s političkim i društvenim liderima", rekao je Solana.

"Odnosi između građana EU i onih iz arapskog svijeta su se gradili godinama, a s tim se ne bi smjelo igrati", nastavio je.

Solana bi u nedjelju ili ponedjeljak trebao otputovati u Džedu na sastanak s glavnim tajnikom Organizacije islamske konferencije (OIK) Ekmeleddinom Ihsanogulom, a zatim u Egipat, Jordan i palestinska područja, objavio je jedan europski izvor.

U utorak su Solana, Ihsanoglu i glavni tajnik UN-a Kofi Annan izrazili su duboku zabrinutost zbog bijesa kojeg je u muslimanskom svijetu izazvalo objavljivanje karikatura proroka Muhameda u europskom tisku i pozvali su na suzdržanost i dijalog.

U međuvremenu je i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel zatražio da se prekine "spirala provokacija" između Europljana i muslimana.

"Tražim da se prekine spirala međusobnih provokacija. Ni za karikature Muhameda, ni za negiranje Holokausta nema mjesta u suživotu religija koji bi trebao biti obilježen poštivanjem", rekao je Schuessel u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙