FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamski džihad odbacio ideju o dugoročnom primirju s Izraelom

GAZA , 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Pripadnici militantne grupeIslamski džihad odbacili su u srijedu zamisao o dugoročnom primirju sIzraelom i ne namjeravaju se priključiti vladi u kojoj bi glavnu riječtrebao voditi Hamas, izjavio je u srijedu prvi čovjek Hamasa KhaledBatch.
GAZA , 8. veljače 2006. (Hina/AP) - Pripadnici militantne grupe Islamski džihad odbacili su u srijedu zamisao o dugoročnom primirju s Izraelom i ne namjeravaju se priključiti vladi u kojoj bi glavnu riječ trebao voditi Hamas, izjavio je u srijedu prvi čovjek Hamasa Khaled Batch.

Neki čelnici Hamasa nedavno su dali na znanje kako su zainteresirani za produljenje prekida vatre s Izraelcima. Hamas je u posljednjih godinu dana razmatrao mogućnost neformalnog primirja, no u međuvremenu su pripadnici tvrdolinijaškog Islamskog džihada izveli šest samoubilačkih napada na Izraelce.

Batch je u srijedu izjavio kako Islamski džihad "odbija zamisao o mogućnosti postizanja dugoročnog mira, budući će izraelski neprijatelji to pogrešno razumjeti te će taj potez shvatiti kao ustupak palestinskih grupa koje pružaju otpor". On je dodao kako skupina "odbija sudjelovati u palestinskoj vladi te se, pred narodom i Bogom, obvezuje da će nastaviti pružati otpor sve dok je naša zemlja pod okupacijom".

Načelno, premijer iz redova Hamasa koji je zainteresiran za suradnju s Islamskim džihadom može imenovati članove Islamskog džihada u kabinet čak i ako skupina nema predstavnika u parlamentu. Hamas je pobijedio na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima no još nije uspio formirati novu vladu.

Islamski džihad i Hamas imaju slične ideologije, uključujući i poziv na uništenje izraela, no istodobno su žestoki konkurenti. Islamski džihad, za koji se vjeruje da je jednim dijelom osnovan u Iranom, bojkotirao je prošlomjesečne palestinske parlamentarne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙