FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciampi dodijelio priznanja u povodu Nacionalnog dana sjećanja

RIM, 8. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik talijanske republike CarloAzeglio Ciampi predao je u srijedu, na svečanosti u palači Quirinale,sjedištu šefa države, odličja u povodu Nacionalnog dana sjećanja kojise obilježava 10. veljače, uvedenog prije dvije godine u sjećanje natragediju fojbi, kraških jama u koje su bačeni mnogi Talijani koji suživjeli u Istri, Rijeci i Dalmaciji.
RIM, 8. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi predao je u srijedu, na svečanosti u palači Quirinale, sjedištu šefa države, odličja u povodu Nacionalnog dana sjećanja koji se obilježava 10. veljače, uvedenog prije dvije godine u sjećanje na tragediju fojbi, kraških jama u koje su bačeni mnogi Talijani koji su živjeli u Istri, Rijeci i Dalmaciji.

Ciampi je, uz druga priznanja, prvi put dodijelio i postumno odličje jednoj od žrtava bačenih u fojbe. Dodijelio ga je Normi Cossetto, 24-ogodišnjoj djevojci koju su, kako stoji u obrazloženju, "silovali i bacili u fojbu Titovi partizani u listopadu 1943. godine".

Naglasivši u prigodnom govoru važnost sjećanja, Ciampi je rekao kako je "priznanje onima koji su patili čin pravde prema svakoj žrtvi". On je istaknuo kako "evociranje patnji i boli onih koji su bili primorani zauvijek napustiti svoje kuće u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji ujedinjuje danas u štovanju".

Ciampi je podsjetio kako je talijanski parlament u ožujku 2004. godine jednoglasno donio odluku o uvođenju Dana sjećanja koji obnavlja sjećanje Talijana na "sve žrtve fojbi, egzodus Istrana, Riječana i Dalmatinaca iz njihove zemlje u Drugom svjetskom ratu".

Govoreći o "mržnji i etničkoj čistki" koje su postojale u 20. stoljeću, Chiampi je za to okrivio "diktatorske režime koji su imali perverzne rasističke ideologije" koje su dovele do drugog svjetskog rata.

Talijanski predsjednik posebice je ukazao na današnju ulogu Europe, istaknuvši kako se Italija obnovila i svoju je sudbinu vezala za Europu koja je iza sebe ostavila mržnju i zlopamćenja.

"U Europi bratstva i mira manjine više nisu žrtve podjela i isključivanja, već su izvor i simbol štovanja i obostranog obogaćivanja", rekao je Ciampi. Istaknuo je kako je u tome duhu Italija "ojačala svoje zauzimanje u procesu potvrđivanja prava talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj na temelju načela kojeg se moraju pridržavati sve zemlje članice Europske unije".

Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini naglasio je kako bez Ciampija ne bi bilo Dana sjećanja. "Poslije godina šutnje, Ciampi nas je naučio da se sjećamo cijele naše povijesti bez otrgnutih stranica i bez crnih rupa", rekao je talijanski šef diplomacije. Dodao je da povijesno sjećanje služi da mladi spoznaju kako "ne smiju biti ideološki zaneseni" te kako "u povijesti Balkana etnička čistka nije samo stvar prošlosti, već i nedavnih događaja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙