FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o zahtjevima esula

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska je spremna Italiji odmahuplatiti dug od 34 milijuna dolara i tako zatvoriti sva pitanja kojase tiču Drugoga svjetskog rata, izjavio je u srijedu u Zagrebuhrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska je spremna Italiji odmah uplatiti dug od 34 milijuna dolara i tako zatvoriti sva pitanja koja se tiču Drugoga svjetskog rata, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Mi imamo dug prema Italiji od 34 miljuna dolara i želimo to uplatiti čim Italija da račun na koji to treba biti uplaćeno i time bi bilo završeno sve što se tiče Drugoga svjetskog rata", prenijeli su hrvatski radio i televizija Mesićevu izjavu s novogodišnjega prijama za predstavnike medija.

Hrvatski predsjednik smatra da hrvatskim građanima "ništa nije plaćeno" te da bi Hrvatska, zbog svojih građana, mogla pokretati slična pitanja.

"Radi istine moramo reći da našim građanima kojima su spaljene kuće, koji su bili u talijanskim zatvorima, koji su bili u logorima bez suđenja, nije plaćeno ništa. Dakle, ako netko treba pokretati pitanje (naknade), onda to treba pokretati Hrvatska, zbog svojih građana", rekao je Meisć.

Skupina od 150 pripadnika organizacija talijanskih esula iz hrvatske Istre i Slovenskoga primorja prosvjedovala je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu i tražila povrat nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji i međunarodnu arbitražu.

Prosvjed je organizirala organizacija Unione degli Istriani sa sjedištem u Trstu.

Talijansko-jugoslavenskim sporazumima određena je odšteta za napuštenu imovinu talijanskih esula, a zbog raspada nekadašnje Jugoslavije taj dug nije u cijelosti plaćen.

Slovenija to pitanje drži riješenim jer je deset godina isplaćivala sredstva na fiducijarni račun Dresdner bank u Luksemburgu, ali Italija nije preuzela ta sredstva.

Hrvatska je naglasila da postojeće sporazume valja poštovati, ali priznaje postojanje duga od 35 milijuna dolara prema Italiji, koji je, kako je prošloga mjeseca izjavila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, spremna isplatiti čim Italija otvori odgovarajući račun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙