FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedok P-012: Šljivančanin određivao tko neće na Ovčaru

DEN HAAG/ZAGREB,3. veljače 2006.(Hina) - Zaštićeni svjedok optužbe P-12u petak je u nastavku suđenja "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudomrekao kako je optuženi Veselin Šljivančanin 20. studenoga 1991.odlučivao koji od oko 300 zarobljenih hrvatskih ranjenika i civila izvukovarske bolnice neće biti odveden na Ovčaru.
DEN HAAG/ZAGREB,3. veljače 2006.(Hina) - Zaštićeni svjedok optužbe P-12 u petak je u nastavku suđenja "vukovarskoj trojci" pred Haškim sudom rekao kako je optuženi Veselin Šljivančanin 20. studenoga 1991. odlučivao koji od oko 300 zarobljenih hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice neće biti odveden na Ovčaru.

Svjedok, koji je radio u kuhinji vukovarske bolnice, opisao je kako su zarobljeni muškarci ujutro 20. studenoga iz bolnice autobusima odvedeni u krug vojarne JNA u Vukovaru, otkuda je vraćeno u bolnicu 15-ak onih koji su u njoj radili ili su radile njihove supruge.

U bolnici je major Šljivančanin odlučivao tko može izaći iz autobusa a tko ne, dopustivši izlaz onima koji su dokazali da su muževi liječnica i medicinskih sestara ili zaposlenici bolnice.

"Šljivančanin je bio glavni i određivao tko može izaći iz autobusa", rekao je svjedok, dodajući kako je u autobusu ostalo sedam ljudi koji su završili na Ovčari.

Šljivančanin je na traženje šefice kuhinje Anice Sile rekao da će pustiti i ostale ali je nakon došaptavanja s jednim paravojnikom zaključio da će izaći samo oni koji "nisu krivi", dodao je svjedok.

P-12 ispričao je i kako su pripadnici srpske paravojske u krugu vojarne prijetili zarobljenim Hrvatima da će ih poklati, te kako su teško pretukli one koji su prelazili u drugi autobus.

"Dok smo prelazili u drugi autobus tukli su nas šipkama i svime čim su stigli. To se nastavilo i u autobusu gdje su ušla dvojica", rekao je svjedok, dodajući kako je jedan od te dvojice bio Milan Bulić koji im je rekao da ih vode na strijeljanje.

Bulić je prošloga tjedna pred sudom u Beogradu osuđen na osam godina zatvora zbog premlaćivanja zarobljenika u Vukovaru.

"Daj mi pušku da ga ubijem da se napijem hrvatske krvi", vikao je Bulić dok je tukao zarobljenika Jozu Zeljka, rekao je svjedok i dodao kako vojnici JNA uopće nisu regirali na zlostavljanje.

Svjedok je opisao kako kasnije toga dana s ostalima iz bolnice autobusima prebačen u Sremsku Mitrovicu, otkuda su idućeg dana preko Bosne došli na slobodni teritorij Hrvatske.

Suđenje se nastavlja idućeg ponedjeljka. Tužitelj Marks Moore najavio je da će saslušati još 30-ak svjedoka, tempom od dva, tri tjedno i s dokaznim postupkom optužbe završiti do kraja travnja.

Umirovljeni general Mile Mrkšić, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA i srpskih snaga na Vukovar, i njemu podređeni oficiri Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i vojnika odvedena iz vukovarske bolnice. Pokolj je izvršen na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙