FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokrati kritizraju Bushov govor o stanju nacije

WASHINGTON,1. veljače 2006.(Hina) - Američki demokrati kritizirajugovor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i drže da nemarazloga za optimistične tonove, a mediji ocjenjuju da je manjeambiciozan govor odraz realnosti s kojom se predsjednik suočava.
WASHINGTON,1. veljače 2006.(Hina) - Američki demokrati kritiziraju govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i drže da nema razloga za optimistične tonove, a mediji ocjenjuju da je manje ambiciozan govor odraz realnosti s kojom se predsjednik suočava.

Bush je u govoru ocijenio da je stanje američke nacije odlično i da će biti još bolje.

Oporbeni demokrati međutim misle drukčije te kažu da Bush nije u dodiru sa stvarnošću.

"Predsjednik Bush je opisao stanje nacije vrlo različito od onoga u kojem većina Amerikanaca živi svaki dan, zapravo, opisao je zemlju mašte", rekao je senator John Kerry, kojega je Bush pobijedio na predsjedničkim izborima prošle godine.

Bush je istaknuo da se Sjedinjene Države moraju osloboditi ovisnosti o nafti s Bliskog istoka te obećao da će pobijediti u Iraku i nastaviti uspješnu borbu protiv terorizma. Osim toga, obećao je i pomoć u tome da Amerikanci bolje žive zahvaljujući uz ostalo i programima kojima bi se lakše došlo do zdravstvenog osiguranja.

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid kritizirao je govor kao praznu retoriku. On je naglasio da Bush nije objasnio zašto je proteklih pet godina činio upravo suprotno obećanjima te zaključio da nije bio vjerodostojan u obraćanju naciji.

Bush, opterećen ogromnim proračunskim deficitom i sve manjom popularnošću, ponudio je umjeren program za ovu godinu.

List The new York Times ocjenjuje da su smjele vizije iz prošlogodišnjeg Bushova govora o stanju nacije sada ustupile mjesto realnosti.

"Bio je to govor ukorijenjen u nekim teškim globalnim i političkim realnostima koji vjerojatno neće biti među Bushovim govorima vrijednih spomena", piše Times.

List The Washington Post navodi da je Bush u prošlogodišnjem govoru pokrenuo ambiciozan plan djelomične privatizacije državnog mirovinskog sustava, dok je ove godine, nakon njegova zamiranja u Kongresu, pozvao na formiranje povjerenstva koje će proučiti solventnost tog sustava i sustava zdravstvenog osiguranja.

"Bush je pozornost na domaćem planu usmjerio na gospodarstvo, zdravstvenu skrb i energiju što je neposredno mnogo važnije biračima nego budućnost vladina programa mirovinskog osiguranja", piše Post.

Obični Amerikanci uglavnom odobravaju prijedloge koje je iznio Bush, ali sumnjaju u njihovu provedivost. Prema anketi televizije CBS News tri četvrtine onih koji su pratili govor kažu da prihvaćaju Bushove prijedloge, ali samo jedna trećina misli da će predsjednik moći postići svoje ciljeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙