FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvršni odbor HND-a osudio Marčinkove optužbe na račun HTV-ovih novinara

ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Izvršni odbor Hrvatskog novinarskogdruštva (HND) daje punu potporu svom ogranku na HTV-u u, kako senavodi, osudi neutemeljenih optužbi bivšeg urednikaInformativno-političkog programa HTV-a Tomislava Marčinka na računnovinarke i urednice HTV-a Mirjane Rakić te drugih bivših i sadašnjihnovinara HTV-a.
ZAGREB, 7. veljače 2006. (Hina) - Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) daje punu potporu svom ogranku na HTV-u u, kako se navodi, osudi neutemeljenih optužbi bivšeg urednika Informativno-političkog programa HTV-a Tomislava Marčinka na račun novinarke i urednice HTV-a Mirjane Rakić te drugih bivših i sadašnjih novinara HTV-a.

HND u današnjem priopćenju ističe kako se protivi načinu na koji je "Večernji list" u subotu objavio intervju s Marčinkom, a koji, tvrde u HND-u, započinje s lažnom tvrdnjom da je Mirjana Rakić izjavila kako joj je 1991. bio zabranjen ulazak na HTV zato što je bila članica Saveza komunista te jer je srpske nacionalnosti.

Neistinitost te Marčinkove tvrdnje, dodaju, može se lako provjeriti uvidom u intervjuu koji je Rakić dala "Večernjem listu" 13. siječnja.

U HND-u kažu da Marčinko ničim nije potkrijepio i dokazao svoju tvrdnju po kojoj je Rakić 2000. kao urednica Informativnog programa HND-a "provodila nemilosrdnu čistku svih novinara kod kojih se naslućivalo hrvatstvo", a posebno neprihvatljivim drže njegovu ocjenu da je to učinila zbog svoga srpskoga podrijetla.

Izvršni odbor HND-a stoga naglašava posebnu odgovornost uredništva "Večernjeg lista", koje je, tvrde, moralo znati da je spomenuti intervju vođen u suprotnosti s temeljnim principima novinarske profesije.

Na Marčinkove izjave u intervjuu da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za jugoslavenske tajne službe, u HND-u pitaju zašto to spominje tek danas, zašto je o tome šutio, te zašto te podatke nije podastro javnosti kada ih je dobio kao urednik Informativno-političkog programa.

Napominju da je s novinarskom profesijom nespojiv rad za tajne službe, bile one jugoslavenske ili hrvatske, te se najoštrije protive manipuliranju navodno povjerljivim podacima o radu za obavještajne službe koji, kažu u HND-u, dolaze iz privatnih arhiva i izvora.

"HND se zalagao i zalagat će se za neovisnu uređivačku politiku, kako HTV-a i 'Večernjeg lista', tako i svih ostalih hrvatskih medija, a koja se mora temeljiti na profesionalnim novinarskim standardima", zaključuje se u priopćenju HND-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙