FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predstavio je danas socijalnim partnerima novi prijedlog Zakona o trgovini, o kojem bi se predstavnici sindikata, poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore trebali očitovati u iduća dva tjedna. Po najnovijem zakonskom prijedlogu, rad trgovina nedjeljom bio bi dopušten u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu i prosincu, i to od 8 do 13 sati, a od ponedjeljka do subote od 6 do 21 sat. Iznimno bi, u ostalim mjesecima, mogle raditi specijalizirane prodavaonice kruha, tiska, cvijeća i svijeća, kiosci, benzinske crpke i prodavaonice na malo unutar benzinskih crpki, te prodavaonice na graničnim prijelazima, lukama i slično.

ZAGREB - Vlada je danas u tiskanim medijima objavila javni poziv za prijavu kandidata na dužnost pravobranitelja/ice za djecu, budući da je već drugi predloženi kandidat za tu dužnost prošloga tjedna povukao kandidaturu. Vlada je 24. siječnja utvrdila prijedlog odluke o imenovanju Josipa Strmotića, voditelja MUP-ova Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije, na dužnost dječjeg pravobranitelja, no i prije nego je taj prijedlog došao u Hrvatski sabor, Strmotić je prije pet dana iz osobnih razloga povukao kandidaturu. Prijave, uz koje obvezno treba priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju navedenih uvjeta, moraju se dostaviti u idućih 15 dana, na adresu Tajništva hrvatske Vlade.

BENKOVAC - Na poligonu Hrvatskog centra za razminiranje kod Benkovca danas je počelo testiranje četiriju visokosofisticiranih uređaja za detekciju mina, nedavno pristiglih iz Japana. Riječ je o opremi vrijednoj oko dva milijuna eura koja se, uz ostalo, sastoji i od robotskog vozila, raznih senzorskih sustava, kao i uređaja za dubinsko skeniranje minski sumnjivog zemljišta. Na predstavljanju opreme, u nazočnosti više japanskih znanstvenika, predstavnika HCR-a kao i lokalne samouprave, rečeno je da je ovo nova tehnologija u razminiranju koja se još uvijek razvija, a u projekt je uključeno oko 50 japanskih znanstvenika.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić danas je, komentirajući prijedlog Europske komisije da se uspostavi zapadnobalkanska trgovačka zajednica, rekao da u tome nema nikakve bojazni od stvaranja nove Jugoslavije i da nitko razuman na to i ne pomišlja. Europa je hrvatska budućnost, no moramo uspostaviti dobre trgovačke odnose sa susjedima, rekao je Mesić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". Predsjednik Mesić je, govoreći o sve većem euroskepticizmu, osobito u medijima, ustvrdio kako "desničari narod plaše Europom i protueuropski su orijentirani, jer gube teren i misle da će moći ponovno vladati ako osvoje medije, što dijelom i uspijevaju". Upitan tko stoji iza svega toga, Mesić je ustvrdio da njima iz pozadine upravlja (predsjednik Hrvatskog bloka) Ivić Pašalić.

ZAGREB - Tomislav Marčinko večeras je, reagirajući na izjavu predsjednika Stjepana Mesića da je Marčinko "valjda pripadao strukturama koje poznaju Udbu", izjavio da je "ne tako davno u Hrvatskoj objavljen dokument o Mesićevoj suradnji s Udbom". "Neka se", navodi Marčinko u svom pisanom reagiranju poslanu večeras Hini, "Stipe Mesić prisjeti čije visoko imenovanje na HTV-u nije htio potpisati u ljeto 1990. kao predsjednik hrvatske vlade s obrazloženjem: 'Za tog udbaša neću potpisati nikada'. Pa ipak je poslije potpisao", tvrdi Marčinko. Tomislav Marčinko, negdašnji urednik Informativnog programa HTV-a, u intervjuu za subotnji "Večernji list" izjavio je da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za KOS i SDB i da ga je spreman objaviti.

ZAGREB - U povodu intervjua "Večernjem listu", u kom je direktor "Orfeja" Tomislav Marčinko izjavio da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za KOS i SDB te da ga je spreman objaviti, Ravnateljstvo HRT-a zatražilo je utvrđivanje Marčinkove odgovornosti i najavilo tužbe protiv izdavača "Večernjeg lista". Od Uprave "Orfeja" Ravnateljstvo je zatražilo da provede postupak utvrđivanja konkretnih mjera odgovornosti izvršnog direktora. Izvršni odbor Ogranka novinara HTV-a pri Hrvatskom novinarskom društvu priopćio je danas da je zgrožen izjavama bivšeg urednika HTV-a, sada direktora tvrtke u vlasništvu HRT-a "Orfej" Tomislava Marčinka u intervjuu "Večernjem listu" i da traži od Uprave HRT-a hitne mjere, a od HND-a osudu uređivačke politike "Večernjeg lista".

OSIJEK - Hrvatska stranka prava (HSP) tražit će da Hrvatski sabor, sukladno rezoluciji Vijeća Europe kojom se osuđuju zločini počinjeni u doba komunističkih totalitarnih režima, na dnevni red stavi raspravu o lustraciji, najavio je predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik Anto Đapić danas u Osijeku, u povodu izjave Tomislava Marčinka kako na Hrvatskoj televiziji i danas rade bivši djelatnici KOS-a i Udbe. Đapić je kazao da ga iznenađuje što se ni jedna politička stranka, niti rukovodstvo HTV-a, nisu dosad očitovali o izjavi Tomislava Marčinka da na HTV-u i danas rade bivši djelatnici KOS-a i Udbe.

PETRINJA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić na prigodnoj svečanosti u Petrinji otvorio je obnovljeni laboratorij Službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, u čiju je obnovu iz decentraliziranih sredstava uloženo 185 tisuća kuna. Novootvoreni mikrobiološki laboratorij analizirat će uzorke za potrebe Nove bolnice u Petrinji, kao i za potrebe domova zdravlja s područja posebne državne skrbi na Banovini, Kordunu i u hrvatskom Pounju, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije dr. Inoslav Brkić. Ministar Ljubičić pozdravio je otvaranje takvog dislociranog mikrobiološkog laboratorija, ukazavši na njegovo značenje za brojne pacijente s tih područja Sisačko-moslavačke županije.

TUČEPI - Šumski požar, koji je danas u 13,30 sati buknuo u Šimićima kod Tučepa vatrogasci su stavili pod nadzor u 16,15 sati. U požaru, uzroci kojega još nisu poznati, po prvim podatcima, izgorjelo je 15 hektara borove šume, starih maslinika i niska raslinja, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina, koji je vodio akciju gašenja požara u Tučepima.

SPLIT - Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić izjavio je danas kako se uprava toga brodogradilišta već dva tjedna nije očitovala o njihovu zahtjevu za povećanjem plaća zbog čega bi, ako ne uspije postupak mirenja, moglo doći i do općeg štrajka. Predsjednik najbrojnijeg škverskog sindikata ustvrdio je u izjavi za Hinu da zahtjev za povećanjem plaća od 3,6 posto nije u suprotnosti s kolektivnim ugovorom, već je opravdan s obzirom na povećanje produktivnosti na navozima, ali i troškova života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙