FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović: SAD će se jače angažirati na izmjenama Ustava BiH

SARAJEVO,7. veljače 2006.(Hina) - Američka administracija snažnije ćese uključiti u očekivani nastavak pregovora o ustavnim promjenama uBosni i Hercegovini, najavio je u utorak u intervjuu za sarajevski"Dnevni avaz" predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović nakonpovratka iz Washingtona gdje je boravio prošlog tjedna.
SARAJEVO,7. veljače 2006.(Hina) - Američka administracija snažnije će se uključiti u očekivani nastavak pregovora o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, najavio je u utorak u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović nakon povratka iz Washingtona gdje je boravio prošlog tjedna.

Jović je u Sjedinjene Države putovao kako bi sudjelovao na tradicionalnom molitvenom doručku no uz to je razgovarao i s američkim državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom s kojim je raspravljao o stanju u BiH i mogućim promjenm Ustava te zemlje.

"Dobio sam jamstva da će se američka administracija snažnije uključiti u razgovore o promjeni Ustava i to nam daje poticaj da nastavak razgovora ima smisla jer će se osigurati jednakopravnost", kazao je Jović.

I dosadašnji pregovori o ustavnim promjenama koji su prekinuti polovicom siječnja vođeni su uz posredovanje američkog veleposlanika u BiH no oni nisu dali značajnije rezultate jer se domaći političari nisu mogli usuglasiti oko bitnijih reformi.

Hrvatska je strana pri tom bila posebice nezadovoljna jer je izostala svaka rasprava o tzv. srednjoj razini vlasti odnosno izmjeni postojećeg entitetskog ustroja.

Neki mediji u BiH objavili su prošlog tjedna kako je Jović u Washingtonu zapravo ponovo lobirao za uspostavu trećeg entiteta. Sam Jović je ustvrdio kako je to netočno jer je zapravo pokušao dobiti potporu za ustroj BiH na načelima jednakopravnosti.

"Ova država ima budućnost ukoliko svi u njoj budemo jednakopravni.

A takvi ćemo biti ukoliko ukinemo postojeća dva entiteta ili ih pak ostavimo u životu i još damo pravo Hrvatima na svoj entitet. To je moja priča s Burnsom", kazao je Jović.

Američki državni podtajnik, prema Jovićevoj interpretaciji, je istaknuo kako su SAD do sada "bile ograničene provedbom Washingtonskog sporazuma" kojim je uspostavljena Federacija BiH kao jedan od dva entiteta.

S obzirom da taj ugovor nije proveden na dogovoreni način te da ga je mijenjao kako je tko stigao, sada postoji potreba vratiti se njegovim izvornim načelima onako kako se to čini kada je riječ o razgovorima o promjenama daytonskog ustava, tumači Jović Burnsovo stajalište no bez pojašnjenja predstoji li zapravo i rasprava o izmjeni unutarnjeg ustroja Federacije BiH kako bi se zadovoljili hrvatski interesi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dodao je samo kako je zadovoljan ovakvim Burnsovim stajalištem jer Washingtonski sporazum u izvornom obliku jamči punu ravnopravnost Hrvata i Bošnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙