FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović u posjetu Berlinu

BERLIN, 6. veljače 2006. (Hina) - Odnosi između Hrvatske i Njemačkeodvijaju se iznimno pozitivno, a Njemačka će i dalje podržavatiHrvatsku na njezinu putu k euroatlantskim integracijama, priopćili suministrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar-Kitarović i njezinnjemački kolega Frank Walter Steinmeier nakon susreta u Berlinu uponedjeljak poslije podne.
BERLIN, 6. veljače 2006. (Hina) - Odnosi između Hrvatske i Njemačke odvijaju se iznimno pozitivno, a Njemačka će i dalje podržavati Hrvatsku na njezinu putu k euroatlantskim integracijama, priopćili su ministrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar-Kitarović i njezin njemački kolega Frank Walter Steinmeier nakon susreta u Berlinu u ponedjeljak poslije podne.

"Hrvatska otvoreno teži EU i tu težnju treba podržati", izjavio je Steinmeier te dodao da je RH uložila "iznimne napore kako bi poboljšala svoje izglede za što skoriji ulazak u EU i NATO savez".

Steinmeier je pri tom posebno istaknuo napore RH pri uhićenju haškog optuženika Ante Gotovine.

Njemački ministar vanjskih poslova je zaključio da su odnosi dviju država izvrsni, ali da postoji prostor i za proširenje suradnje.

"Njemačka je hrvatski trgovinski partner broj 2 i tu je mnogo toga još otvoreno", dodao je Steinmeier.

On je zaključio da je nedavni prijedlog Europske komisije za stvaranjem slobodne zone na zapadnom Balkanu ponegdje shvaćen pogrešno te istaknuo da nitko ne želi stvarati novu Jugoslaviju.

"Nismo namjeravali stvarati slobodnu trgovinsku zonu koja bi odgovarala granicama bivše Jugoslavije", zaključio je Steinmeier.

Dvoje ministara potpisalo je ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te ugovor o suradnji prilikom obnove Afganistana.

Hrvatska ministrica Grabar Kitarović zahvalila je svojem domaćinu na dosadašnjoj potpori na putu Hrvatske u euroatlantske integracije te je svoj prvi službeni posjet Njemačkoj ocijenila iznimno uspješnim.

"Iznimno sam zadovoljna iskrenom podrškom Njemačke na našem putu k euroatlantskim integracijama", zaključila je Grabar Kitarović.

Hrvatska ministrica je istaknula posebno zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što je, kako je naglasila, bio posljednji u seriji važnih gospodarskih ugovora između Hrvatske i Njemačke.

Grabar Kitarović je tijekom posjeta Berlinu razgovarala i s državnim tajnikom iz Ministarstva vanjskih poslova Gernotom Erlerom te povjerenikom kancelarke Angele Merkel za vanjsku politiku Christophom Heussenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙