FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush podržava ruski plan za rješenje nuklearnog spora s Iranom

WASHINGTON,26. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush izrazio je u četvrtak potporu prijedlogu Rusije za rješavanjenuklearnog spora s Iranom.
WASHINGTON,26. siječnja 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak potporu prijedlogu Rusije za rješavanje nuklearnog spora s Iranom.

Po tom planu Rusija bi opskrbljivala Iran nuklearnim gorivom i prikupljala iskorišteni materijal kako bi se spriječilo razvijanje atomskog oružja.

Bush je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da Rusija ima dobar plan koji on podržava.

On je rekao da treba biti dopušteno posjedovanje nuklearne energije za civilne potrebe, ali da ne vjeruje da "netransparentnim režimima koji prijete sigurnosti svijeta" treba dozvoliti da steknu tehnologije potrebne za proizvodnju atomskog oružja.

Bush je dodao da je Iran već pokazao da želi nuklearno oružje.

Objašnjavajući "prihvatljivu alternativu" za Iran on je rekao da bi "materijal upotrijebljen za pogon električne centrale trebao biti proizveden u Rusiji", isporučen Iranu pod kontrolom inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za korištenje u centrali, a da bi iskorišteni materijal trebali preuzimati Rusi i vratiti ga u Rusiju.

Sjedinjene Države i Europska unija strahuju da Iran svojim nuklearnim programom nastoji doći do nuklearnog oružja pod krinkom miroljubive civilne potrebe za proizvodnjom energije.

Washington i njegovi europski saveznici žele da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a koje može nametnuti sankcije, dok Rusija i Kina oklijevaju s takvim korakom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙