FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strategija Pentagona: borba protiv terorizma

WASHINGTON,3. veljače(Hina) - Američko ministarstvo obrane objavilo jeu petak planove za povećanje specijalnih snaga i jačanje sposobnostiza uklanjanje opasnosti od oružja masovnog uništenja i borbu protivterorizma kao dio nove vojne strategije za 21. stoljeće.
WASHINGTON,3. veljače(Hina) - Američko ministarstvo obrane objavilo je u petak planove za povećanje specijalnih snaga i jačanje sposobnosti za uklanjanje opasnosti od oružja masovnog uništenja i borbu protiv terorizma kao dio nove vojne strategije za 21. stoljeće.

Dalekosežni strateški dokument, kojeg Pentagon svake četiri godine podnosi američkom Kongresu, odražava njegove nazore da za Sjedinjene Države u budućnosti veću opasnost predstavljaju teroristi poput al Qaede i nekontrolirane zemlje s oružjem masovnog uništenja nego države naoružane konvencionalnim oružjem.

U svojim naporima da ojača američke snage u borbi protiv terorizma Pentagon će prema svom planu za 2007. povećati za 15 posto snage za specijalne operacije koje sada broje oko 53.000 pripadnika, povećati broj bojni specijalnih snaga kopnene vojske za jednu trećinu i po prvi put uspostaviti postrojbu komandosa marinaca.

Izvlačeći pouke iz ratova u Iraku i Afganistanu te globalne borbe protiv terorizma dokument o obrambenoj strategiji premješta usmjerenost američke vojske na konvencionalno ratovanje iz doba hladnog rata prema tri nova područja: sukobe s pobunjenicima i teroristima, obranu protiv napada na SAD oružjem masovnog uništenja i suprotstavljanje rastućoj vojnoj moći zemalja poput Kine.

Dokument ocrtava planove za preobražaj američke vojske u pokretnije i smrtonosnije snage sposobnije za borbu protiv terorizma istodobno čuvajući mogućnost da vode velike konvencionalne ratove.

Za Sjedinjene Države, koje već pet godina vode borbu protiv globalnog terorizma koji dokument naziva "dugim ratom", "ideje i prijedlozi u ovom dokumentu su putokazi za promjenu, koji vode pobjedi", rekao je u popratnom pismu američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Američka vojska treba prebaciti usmjerenost od velikih konvencionalnih borbenih operacija na mnogostruke, nepravilne, asimetrične operacije i udaljiti se od svog naglaska na "brodove, topove, tenkove i zrakoplove" u korist usredotočenosti na "informacije, znanje i pravovremene obavještajne podatke", kaže Pentagon.

Kao dio napora u preusmjeravanju vojske prema teroristima kao novom neprijatelju plan također traži udvostručavanje broja zrakoplova bez posade, posebice za izviđanje, te povećanje snaga za psihološki rat i postrojbi za civilne poslove.

Dokument ističe sve veću opasnost koju predstavlja oružje masovnog uništenja u rukama nekontroliranih država i terorističkih skupina i predviđa uspostavu postrojbe koja će rukovoditi uklanjanjem takvih prijetnji.

Američki obavještajni direktor John Negroponte je svjedočeći u Senatu u četvrtak rekao kako al Qaeda i dalje predstavlja najveću opasnost za SAD iza koje odmah slijedi Iran koji nastoji razviti nuklearno oružje i Sjeverna Koreja koja ga vjerojatno već posjeduje.

Pentagon također namjerava razviti širi opseg konvencionalnih vojnih mogućnosti istodobno "održavajući snažne mogućnosti za nuklearno odvraćanje".

Manji broj raketa Trident, koje se ispaljuju s podmornica, bit će prerađene iz nuklearnog u konvencionalno oružje, navodi se u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙