FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD protjeruje venezuelansku diplomaticu

WASHINGTON,3. veljače 2006.(Hina) - Sjedinjene Države su u petaknaložile protjerivanje jedne venezuelanske diplomatice iz Washintona uznak odmazde nakon što su vlasti Venezuele protjerale američkog vojnogatašea optužujući ga za špijunažu.
WASHINGTON,3. veljače 2006.(Hina) - Sjedinjene Države su u petak naložile protjerivanje jedne venezuelanske diplomatice iz Washintona u znak odmazde nakon što su vlasti Venezuele protjerale američkog vojnog atašea optužujući ga za špijunažu.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao kako je Washington proglasio Jenny Figueredo Froas, šeficu ureda venezuelanskog veleposlanika u Washingtonu, za persona non grata i dao joj rok od 72 sata da napusti Sjedinjene Države.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u četvrtak je optužio mornaričkog atašea Johna Correu za špijunažu, jer je navodno prenosio povjerljive informacije od venezuelanskih vojnih časnika Pentagonu, i naredio njegovo protjerivanje.

McCormack je rekao novinarima kako je akcija Washingtona izravan odgovor na protjerivanje američkog vojnog atašea.

Najnoviji razvoj događaja povećava napetosti u ionako lošim odnosima između SAD-a i Venezuele.

Odnosi između SAD-a i Venezuele, petog svjetskog izvoznika nafte, su se postupno pogoršavali od kako je Chavez stupio na vlast.

Chavez optužuje predsjednika Georgea W. Busha za imperijalizam. Sjedinjene Države sa svoje strane optužuju Chaveza da se udružio s kubanskim režimom kako bi svojim revolucionarnim porukama destabilizirao dijelove Latinske Amerike.

Chavez je optužio Busha da je podržao neuspjeli državni udar 2002. protiv njegove ljevičarske vlade te da je poticao štrajk u toj zemlji 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙