FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski premijer strahuje da bi jaki zlot mogao zakočiti gospodarski rast

VARŠAVA, 10. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Novi poljski premijerKazimierz Marcinkiewicz izrazio je u utorak bojazan da bi rekordnosnažan zlot mogao zakočiti rast poljskog gospodarstva koji bi ovegodine trebao dosegnuti stopu od pet posto.
VARŠAVA, 10. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Novi poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz izrazio je u utorak bojazan da bi rekordno snažan zlot mogao zakočiti rast poljskog gospodarstva koji bi ove godine trebao dosegnuti stopu od pet posto.

"Aktualni se gospodarski rast u velikoj mjeri temelji na izvozu. Prejaki zlot slabi izvoz a to bi moglo rezultirati slabijim gospodarskim rastom", izjavio je Marcinkiewicz za poljski radio.

Očekuje se da će snažni zlot biti tema razgovora novog poljskog premijera i vladinih dužnosnika nadležnih za monetarnu politiku, uključujući članove vijeća poljske središnje banke za monetarnu politiku, koji svakog mjeseca određuju ključne kamatne stope.

Vrijednost poljske valute porasla je ovog mjeseca na najvišu razinu u protekle tri godine u odnosu na euro i dolar, nošena valom optimizma među inozemnim ulagačima koji smatraju da poljsko gospodarstvo ima ogroman potencijal za rast. Tako se u ponedjeljak zlotom trgovalo u omjeru od 3,77 zlota za euro, odnosno 3,12 zlota za dolar.

Još uvijek nije jasno kada će Poljska usvojiti zajedničku europsku valutu. Nova poljska ministrica financija Zita Gilowska nije željela navesti točan rok za usvajanje eura, izjavivši tek da bi Poljska trebala pristupiti eurozoni čim bude spremna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙