FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati odredili rok za rezoluciju o Kosovu

LONDON, 31. siječnja 2006. (Hina/AP) - Diplomati koji raspravljaju opolitičkom rješenju za Kosovo postavili su rok za donošenje rezolucijezatraživši dogovor do kraja godine, rekao je viši britanski dužnosniku utorak.
LONDON, 31. siječnja 2006. (Hina/AP) - Diplomati koji raspravljaju o političkom rješenju za Kosovo postavili su rok za donošenje rezolucije zatraživši dogovor do kraja godine, rekao je viši britanski dužnosnik u utorak.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da će savjetodavna Kontaktna skupina za Kosovo koja se sastala u Londonu kasnije u utorak objaviti izjavu u kojoj traži da se sporazum postigne sada kako bi se osigurala sigurnost u nestabilnoj regiji Balkana.

"Dogovor treba biti dovršen tijekom 2006. godine", rekao je dužnosnik a njegova je izjava prva nekog diplomate u kojoj se određuje rok za dovršetak razgovora.

Objava dolazi samo nekoliko dana nakon smrti čelnika kosovskih Albanca Ibrahima Rugove i sugerira da međunarodni dužnosnici žele da se njegovo mjesto što prije popuni kako bi se pregovori nastavili.

Rugovina Demokratska liga Kosova povinovala se međunarodnim pritiscima da popuni prazninu u vodstvu kosovskih Albanaca i u ponedjeljak je za Rugovinog nasljednika nominirala višeg člana stranke Fatmira Sejdiua. Po izvješćima parlament Kosova mogao bi se sastati 9. veljače kako bi glasovao o Sejdiuovom imenovanju.

Prvi izravni razgovori o budućnosti Kosova mogli bi početi ovoga mjeseca, rekao je utorak UN-ov posrednik.

Albert Rohan, zamjenik UN-ovog glavnog posrednika Martiija Ahtisaarija, rekao je izaslanstvu politčara kosovskih Srba da bi izravni pregovori mogli početi "posljednjih deset dana veljače", rekao je srpski pregovarač Goran Bogdanović.

Rohan će se u utorak sastati i sa Sejdiuom.

"Najbolji je put izravno međunarodno priznanje neovisnosti Kosova" rekao je Sejdiu, kako prenosi web stranica Demokratske lige Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙