FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kosovu obilježena sedma obljetnica zločina u Račku

PRIŠTINA, 15. siječnja 2006.(Hina) - Mnogobrojnim manifestacijama naKosovu je u nedjelju obilježena sedma obljetnica pokolja 42 albanskacivila u kosovskom selu Račak, oko 30 kilometara južno od Prištine,koji su počinile srpske snage.
PRIŠTINA, 15. siječnja 2006.(Hina) - Mnogobrojnim manifestacijama na Kosovu je u nedjelju obilježena sedma obljetnica pokolja 42 albanska civila u kosovskom selu Račak, oko 30 kilometara južno od Prištine, koji su počinile srpske snage.

U prijepodnevnim satima premijer Kosova Bajram Kosumi u pratnji najbližih suradnika posjetio je memorijalni centar u Račku i položio cvijeće na grobove ubijenih. Kosumi je tom prigodom istaknuo da je Račak bio prekretnica u odnosu međunarodne zajednice prema zločinima koji su izvršile srpske snage na Kosovu.

Pokolj u Račku, u kojem su 15. siječnja 1999. ubijena 42 Albanca, jedan je od najtežih masovnih zločina za koji se okrivljuju srpske snage na Kosovu.

Smatra se da je taj zločin, koji je pratio veliki publicitet, poslužio kao povod za intervenciju NATO-a protiv SR Jugoslavije, a srpska propaganda uložila je velike napore da dokaže kako je riječ o događaju insceniranom s tim ciljem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙