FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn odbacio tvrdnje da je zona slobodne trgovine obnova Jugoslavije

BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisijeza proširenje Olli Rehn odbacio je u utorak u Bruxellesu špekulacijeda prijedlog stvaranja jedinstvene zone slobodne trgovine na zapadnomBalkanu znači pokušaj obnavljanja bivše Jugoslavije, a hrvatskiprijedlog o proširenju CEFTA-e ocijenio je "relevantnomalternativom".
BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn odbacio je u utorak u Bruxellesu špekulacije da prijedlog stvaranja jedinstvene zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu znači pokušaj obnavljanja bivše Jugoslavije, a hrvatski prijedlog o proširenju CEFTA-e ocijenio je "relevantnom alternativom".

"Da budem iskren i otvoren, čisti je nonsens pretpostaviti da bi netko pokušao stvoriti bivšu Jugoslaviju. Cilj prijedloga Europske komisije jest da se pojača trgovina i investicije na zapadnom Balkanu, stvaranjem regionalne zone slobodne trgovine, koja bi zamijenila postojeću mrežu bilateralnih aranžmana", rekao je Rehn u ekskluzivnom razgovoru za HRT.

Rehn je rekao da su postojeći bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini već povećali trgovinsku razmjenu, ali da još ima potencijala za rast kroz stvaranja jedinstvene zone, koja će biti povezana s EU-om.

"Hoće li to biti temeljeno na CEFTA-i ili na neki drugi način, ostaje da se vidi. Smatram da je opcija upotrebe CEFTA-e relevantna alternativa koju pažljivo proučavamo", rekao je Rehn.

Europska komisija je prošli tjedan predložila da se postojeći bilateralni sporazumi o slobodnoj trgovini između pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Makedonija, SiCG i Makedonija) zamijene jedinstvenim sporazumom o zoni slobodne trgovine na zapadnom Balkanu, terminom kojim u EU označavaju područje jugoistočne Europe.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izišao je s inicijativom da nema potrebe stvarati novu zonu, nego da se umjesto toga proširi CEFTA (Srednjoeuropska zona slobodne trgovine) na preostale četiri zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.

"Hrvatska razumije namjere EU da dođe do političke stabilnosti i trajnog mira u našem jugoistočnom susjedstvu. To su intencije, a ne stvaranje nove Jugoslavije niti to ikome pada na pamet, niti ćemo mi to dopustiti", rekao je Sanader u ponedjeljak nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

"Međutim, smatram da ne treba dopustiti da CEFTA odumre", rekao je Sanader.

CEFTA je svojedobno obuhvaćala i 10 zemalja, koje su u svibnju 2004. godine ušle u EU. Nakon njihova ulaska u CEFTA-i su ostale samo Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, a ako 2007. godine u EU uđu Bugarska i Rumunjska, ostala bi sama Hrvatska.

Premijer Sanader je rekao da je još u kolovozu prošle godine, znajući da Europska komisija priprema prijedlog o zoni slobodne trgovine, predložio da CEFTA ublaži kriterije za članstvo, kako bi u nju ušle i sve zemlje jugoistočne Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙