FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija predložila je u petak stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. "Komisija podupire brzo zaključivanje regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja regije", kaže se u dokumentu koji je na konferenciji za novinare predstavio povjerenik za proširenje Olli Rehn. Stvaranje takve zone, što se Hrvatske tiče, ne bi trebalo gledati kao alternativu punopravnom članstvu, nego "nego kao mogućnost za daljnje jačanje trgovine unutar regije. Ne slažem se da bi razina trgovinske razmjene bila jednako visoka sa ili bez dobro funkcionirajuće regionalne zone slobodne trgovine", rekao je Rehn, odgovarajući na pitanje kako će uvjeriti hrvatske građane da zona nije srednjoročna zamjena za punopravno članstvo.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da će rješavanje spornih pitanja s Hrvatskom za njegovo ministarstvo biti jedan od prioriteta u ovoj godini, pri čemu je opet naglasio da priliku da se pitanja riješe pružaju pregovori Hrvatske s Europskom unijom. "Vrijeme u kojemu se Hrvatska približava Europskoj uniji pravo je vrijeme i prilika za rješenje otvorenih pitanja, pa i pitanja granice", rekao je Rupel u petak na konferenciji za novinare, predstavljajući plan rada ministarstva u ovoj godini. Rupel je rekao da pitanja treba rješavati u dogovoru i uz uvažavanje "europskih načela". "Jedno od bitnih načela Europe jest da ona nije naklonjena jednostranim potezima", izjavio je Rupel. U istom okviru, najavio je Rupel, odvijat će se i razgovori o ulasku slovenskih banaka na hrvatsko tržište i hrvatskom fondu za razgradnju nuklearke Krško.

BERLIN - Njemački parlament Bundestag obilježio je u petak svečanom sjednicom Međunarodni dan žrtava holokausta te je tom prilikom pozvano na potrebu daljnjeg sučeljavanja s nacističkom prošlošću Njemačke. Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU) je, obraćajući se okupljenima, među ostalima i njemačkom predsjedniku Horstu Koehleru i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel (CDU), upozorio na potrebu održavanja sjećanja na zločine počinjene tijekom nacionalsocijalističkog režima. Predsjednik Bundestaga istodobno je kritizirao najnovije ispade iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada koji je nedavno u više navrata holokaust nazvao "bajkom" i izmišljotinom.

PARIZ - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pozvala je u petak Europsku uniju da napravi pritisak na Srbiju kako bi njezini čelnici izručili srpskog osumnjičenika za ratne zločine Ratka Mladića. "EU nam mora pomoći na isti način kako je bilo u slučaju Gotovina, rekla je Del Ponte, aludirajući na hrvatskog osumnjičenika Antu Gotovinu. "Potrebni su nam jasni signali od Beograda, jer Mladić je u Srbiji i ondje može biti uhićen. Srpska vlada mora donijeti odluku o njegovu uhićenju i njegovoj predaji Haagu", rekla je Del Ponte. Srbija Crna Gora optužena je za nesuradnju s haaškim tribunalom. Vjeruje se da se Ratko Mladić skriva u Srbiji i da je pod zaštitom radikalnih pripadnika vojske.

BEOGRAD - Izaslanstvo Srbije i Crne Gore predložilo je na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Deklaraciju o povratku prognanih Srba u Hrvatsku, izjavio je Zoran Šami, predsjednik Skupštine SCG i voditelj parlamentaraca državne zajednice na zimskom zasjedanju u Strasbourgu. Tu deklaraciju, kazao je Šami za Večernje novosti od petka, podržalo je 20 zastupnika iz šest zemalja, što je, po njegovim riječima, dovoljno da taj prijedlog uđe službeno u proceduru Parlamentarne skupštine VE. "U tekstu Deklaracije sa žaljenjem se konstatira da Hrvatska ni poslije deset godina nije stvorila uvjete da se protjerani Srbi vrate i uživaju svoja ljudska prava. Ističe se i da je Hrvatska 1990. godine bila država Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda i da je hrvatski parlament, kršeći vlastiti Ustav, promijenio status Srba u nacionalnu manjinu", kazao je Šami.

BRATISLAVA - Slovački ministar obrane Juraj Liska objavio je u petak ostavku, tjedan dana nakon nesreće slovačkog vojnog zrakoplova AN-24 u Mađarskoj u kojoj su poginule 42 osobe. Šef slovačke vlade Mikulaš Dzurinda je prihvatio ostavku. "Osjećam se odgovorim što nisam poduzeo sve za poboljšanje djelovanja naših oružanih snaga: jednostavno ta tragedija se dogodila dok sam bio ministar obrane. Odlučio sam otići", rekao je na konferenciji za novinare. Dvadeset i sedam vojnika KFOR-a koji su se vratili s misije na Kosovu, osam članova posade i sedam časnika za logistiku poginuli su u nesreći u planinskom predjelu na sjeveru Mađarske. Samo jedan vojnik je preživio.

BERLIN - Bivši njemački predsjednik Johannes Rau preminuo je u petak nakon duge i teške bolesti u dobi od 75. godina, priopćila je njegova obitelj u Berlinu. Johannes Rau, bivši predsjednik i čelnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), bio je jedan od najduže aktivnih vodećih političara u Njemačkoj. Njegova karijera se usko veže uz "tvrđavu njemačke socijaldemokracije", saveznu pokrajinu Sjeverna Rajna - Vestfalija, čiji je premijer i bio od 1978. do 1999., kada preuzima dužnost predsjednika države. Zbog njegova umjerenog i pomirljivog stila i zbog životnog slogana "Miriti, a ne razdvajati" Johannesa Raua su zvali i "dobri čovjek iz Wuppertala".

ZAGREB - Hrvatska u ponedjeljak potpisuje Memorandum o financiranju prva dva projekta iz zaštite okoliša i transporta sredstvima Europske unije u okviru programa ISPA, najavljeno je u petak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Memorandum će u Vinkovcima potpisati državna tajnica za europske integracije Marija Pejčinović Burić, ujedno nacionalna koordinatorica za ISPA-u te šef delegacije Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Vincent Degert. Razvoj vodoopskrbe grada Karlovca i obnova željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica, prva su dva projekta koja će EU financirati sredstvima iz ISPA-e, najavili su Pejčinović Burić i šef odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja u uredu EK Christos Makridis.

ZAGREB - Bilateralna faza analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja održat će se od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellesu, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju poljoprivreda i ruralni razvitak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙