FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U Hrvatskoj nema novooboljelih divljih ptica od ptičje gripe, rekao je danas predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe Mate Brstilo. Uputio je apel svim lovcima te uzgajivačima peradi da i dalje surađuju sa stručnim službama i svaki mogući sumnjivi slučaj divljih ptica i peradi odmah prijave. Podsjetio je da je Hrvatska bila prva zemlja koja je virus ptičje gripe, čim se pojavio 21. listopada 2005., uspjela suzbiti rigoroznim mjerama i spriječiti da se proširi na domaću perad. Najavio je da će se u Hrvatskoj krajem veljače povećati mjere nadzora preleta divljih ptica i promatrati gdje slijeću. Zasada u Hrvatskoj, ni u ostaloj Europi nema niti obične gripe, ali da se uskoro očekuje.

ZAGREB - Policija je sinoć, prigodom privođenja novinara Domagoja Margetića, u prostorijama zagrebačke HVIDRA-e pronašla medij na kojemu je iskaz zaštićenog svjedoka pred Haškim sudom, rekao je danas načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke Krunoslav Borovac u telefonskoj izjavi za Hinu. Taj materijal i sve prikupljene podatke policija će proslijediti istražnom sucu, dodao je. Izvijestio je i da je Margetić, kojega je policija sinoć oko 20 sati privela u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, iz postaje pušten odmah nakon razgovora, koji je završio prije ponoći. Budući da su pri Margetićevu privođenju uz uporabu sile privedeni i predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža te član Ante Jurendić, policija je provela i postupak ocjene zakonitosti takvog postupanja. Pandža i Jurendić privedeni su u policijsku postaju Črnomerec, odakle su pušteni nakon dvosatnog razgovora.

KARLOVAC - Karlovačka policija odmah će pojačati sigurnosne mjere u karlovačkom predgrađu Sajevac, što bi trebalo smiriti i međuetničku napetost, naraslu nakon teške prometne nesreće u novogodišnjoj noći, rekao je danas u Karlovcu zamjenik gradonačelnika Damir Jelić. Prometna će policija pojačati svoj preventivni rad, a temeljna policija rad na uvođenju reda i mira, rekao je Jelić Hini nakon zatvorenog sastanka u Policijskoj upravi. Na sastanku su uz Jelića bili zamjenik karlovačkog župana Marinko Milčić, načelnik Policijske uprave Nenad Kranjčec i tri predstavnika stanovnika, koji se žale na Rome i traže od vlasti da osigura prometnu i drugu sigurnost. Na sastanku je dogovoreno da će požuriti postavljanje prometne signalizacije, posebno pješačkih prijelaza.

ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić predložio je danas programskom vodstvu da "Latinica" ide dalje, ali da se zbog propusta u emisiji emitiranoj na temu ostavštine predsjednika Franje Tuđmana, autoru Denisu Latinu i ostalima za koje je utvrđena odgovornost izrekne upozorenje pred otkaz. Mirko Galić donio je takvu odluku temeljem zaključka Programskog vijeća HRT-a, koje je 15. prosinca utvrdilo da su u spornoj Latinici prekršena programska načela i obveze utvrđene zakonom i obvezalo čelne ljude te kuće da u roku od 15 dana izvijeste javnost o poduzetim mjerama.

ZAGREB - U dva dana primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu skupljeno je najmanje 150.000 komada (PET ambalaže i limenki), a taj broj je daleko veći jer nisu dobiveni podatci sa svih mjesta na kojima građani mogu predavati ambalažu i po komadu dobivati 50 lipa, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ambalaža se skuplja diljem Hrvatske - u 42 grada i općine. Skupljaju je komunalne tvrtke, te četiri trgovine. Trgovci su obvezni posao skupljanja ambalaže preuzeti 1. veljače, a komunalne tvrtke taj posao prestaju obavljati 16. ožujka.

ZAGREB/KARLOVAC - Republička koordinacija udruga iz Domovinskog rata uputila je danas pismo ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu u kojem traže da se otkrije "prava istina" o jučerašnjem postupanju policije u prostorijama HVIDR-e. "S ciljem da se dozna prava istina o cijelom događaju od 9. siječnja 2006., molimo da se utvrdi utemeljenost takvih postupaka te je li takvih postupaka uopće i bilo, a ako je bilo je li sve provedeno u skladu s postojećom zakonskom regulativom, poglavito što se radi o populaciji hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata, koji su do jučer zajedno s tom istom policijom stvarali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku", stoji u pismu. Koordinacija udruga ističe da je "zgranuta napisima u sredstvima javnog priopćavanja po kojima je policija na brutalan i zastrašujući način postupala i upala u prostorije HVIDR-e Zagreb". Predsjedništvo Zajednice udruga HVIDR-a Karlovačke županije također je od nadležnih državnih institucija zatražilo da se "žurno sankcioniraju odgovorne osobe po čijem se nalogu obavio nasilni upad pripadnika interventne policije u prostorije Zajednice udruga HVIDR-e grada Zagreba i premlaćivanje teških invalida Domovinskog rata", priopćeno je nakon sastanka.

ZAGREB - U Brusniku pokraj Pakraca danas je otkriveno spomen-obilježje dvanaestorici pripadnika 127. virovitičke brigade HV-a, zarobljenih i ubijenih tijekom srpske agresije na Hrvatsku. Njih dvanaestorica zarobljeni su 29. prosinca 1991. i do 7. siječnja 1992. svi su ubijeni u Brusniku. Otkrivši spomenik, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor je s ministrima obrane i unutarnjih poslova Berislavom Rončevićem i Ivicom Kirinom pod spomen-obilježje položila vijenac i zapalila svijeće za poginule.

DRVENIK VELI - Na Drveniku Velom u trogirskom otočju okupili su se danas predstavnici lokalnih zajednica srednjodalmatinskih otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa i pedesetak Drveničana kako bi izrazili nezadovoljstvo što, kako su ustvrdili, ne mogu utjecati na donošenje prostornih planova za svoje otoke. Ocijenivši da bi prostorno planiranje moralo biti u ovlasti lokalne samouprave, istaknuli su da sadašnja prostorno-planska politika pogoduje "navali stranaca jer su otočani onemogućeni u izradbi prostornih planova pa ne mogu raspolagati ni svojom imovinom". Također su upozorili da takva prostorno-planska politika može uzrokovati ponovno raseljavanje stanovnika s hrvatskih otoka.

POŽEGA - Kako bi se očuvale prirodne ljepote i vrlo vrijedna arheološka nalazišta u Parku prirode "Papuk", danas su Osječki zeleni na konferenciji za novinare ponovno zatražili zatvaranje kamenoloma "Veličanke 2" koji se nalazi u tom parku prirode. Predsjednica Zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda upozorila je kako je udruga u protekle tri godine na četiri kaznene prijave protiv "Kamen Ingrada" i odgovornih osoba, podnesene državnim odvjetništvima od Zagreba do Požege, dobila samo jedan odgovor: da je slučaj prenesen na Državno odvjetništvo u Požegi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙