FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: oporba proziva Palarića za nerad i dvostruke kriterije

ZAGREB,27. siječnja(Hina) - Oporbeni verbalni napadi na Središnji ureddržavne uprave i njegova čelnika Antuna Palarića obilježili supopodnevnu pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Izbornogzakona za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave.
ZAGREB,27. siječnja(Hina) - Oporbeni verbalni napadi na Središnji ured državne uprave i njegova čelnika Antuna Palarića obilježili su popodnevnu pojedinačnu raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Izbornog zakona za predstavnička tijela lokalne i područne samouprave.

Oporba, uglavnom SDP-ovci, Palarića su optuživali za nerad i dvostruke kriterije, odnosno da njegov ured reagira samo kada to traži lokalni HDZ, a da ništa ne poduzima kada nadzor zbog slučajeva trgovanja mandatima traže oporbene stranke.

SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović, Davorko Vidović i Milanka Opačić prozivali su Palarića da njegov Ured ništa ne radi već šest mjeseci, da blokira uspostavljene lokalne vlasti, da, kada to traži HDZ, mišljenja donosi u roku nekoliko sati, a kada to traži oporba ide linijom manjeg otpora i mjesecima ne poduzima ništa.

"Ne radite sukladno zakonu, praksa vas opovrgava, posebno ne radite tamo gdje vam to ne odgovara. Napravili ste nered u općinama", poručila je Palariću i Ljubica Lalić (HSS).

Palarić je odbacio sve optužbe i istaknuo da Ured radi po zakonu, da primjenjuje praksu Ustavnog i Upravnog suda, da ni jedno rješenje njegova Ureda nije bilo oboreno na Ustavnom sudu.

Dodao je da, u slučajevima poput Dubrovnika ili Požege gdje se pojavila sumnja u falsificiranje vijećničkih ostavki, Ured ne može utvrditi činjenice dok svoj posao ne odradi policija i Državno odvjetništvo.

"Činjenice treba utvrditi, ali onda kada za to postoji stvarna situacija, a ne kada to vi želite", poručila mu je Lalić.

SDP-ovac Zvonimir Mršić Vladine je izmjene ocijenio nepotrebnima i bizarnima, "jer samo uređuju radno vrijeme za trgovanje vijećničkih mandatima, uređuje 23-satnu burzu mandatima".

Najkritičniji bio je njegov stranački kolega Nenad Stazić, koji je za izmjene rekao da su "puštanje magle i dimne zavjese kako bi se sakrio pravi problem - beskrupulozna i bezobrazna trgovina mandatima".

Optužio je prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da je "patentirao kupovinu vijećnika kada je u vrijeme zagrebačke krize rekao da neće trpiti oporbenu situaciju u Zagrebu", a kada je, kaže Stazić, HDZ kupio dva HSS-ova vijećnika.

Replicirao mu je HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, nazvavši Stazića "majstorom glume i demagogije", na što mu je potpredsjednik Sabora Darko Milinović izrekao opomenu.

Opomenu je potom zaradio i Stazić koji je HDZ-ovog gradonačelnika Siska Dinka Pintarića nazvao budalom i kradljivcem.

Vladine izmjene 'branio' je HDZ-ovac Vladimir Jelkovac, ali i predložio da se do njihovog drugog saborskog čitanja pojasni institut vijećničke ostavke, te definira procedura kako se i u kojem roku ostavka može podnijeti i povući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙