FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor počeo prvo ovogodišnje zasjedanje

ZAGREB,25. siječnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je počeo 18., prvuovogodišnju sjednicu koja će trajati do sredine veljače.
ZAGREB,25. siječnja(Hina) - Hrvatski sabor danas je počeo 18., prvu ovogodišnju sjednicu koja će trajati do sredine veljače.

Nakon izvođenja hrvatske himne Lijepa naša i odavanja počasti poginulima u Domovinskom ratu, zastupnici su utvrdili dnevni red sjednice na kojemu je, uz osam danas uvrštenih novih točaka, ukupno 68 zakona.

Među novouvrštenima su i predložene izmjene Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, kojima je cilj spriječiti urudžbiranje tzv. bjanko ostavki na vijećničke mandate.

No, iako je Vlada prošloga tjedna te izmjene po hitnom postupku uputila u saborsku proceduru, Sabor je danas većinom glasova 'srušio' hitni postupak pa će se o njima raspravljati u redovitoj proceduri (u dva čitanja).

Većina zastupnika odlučila je u redovitoj proceduri raspraviti i ratifikaciju Europske konvencije o državljanstvu, koja je također bila predložena po hitnom postupku.

U dnevni red uvršten je i prijedlog ratifikacije Ugovora o suradnji s BiH na području prava stradalnika HVO-a i članova njihovih obitelji.

Na dnevnom redu je i Plan usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za 2006., komunikacijska strategija za informiranje hrvatske javnosti o Uniji i pripremama za članstvo, godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i ukupnom stanju u oružanim snagama, strategija reforme pravosudnog sustava.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, Sabor je počeo s 'aktualnim prijepodnevom' tijekom kojega će 38 zastupnica i zastupnika propitivati članove Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙