FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinacro o povezivanju plinoopskrbnih sustav Hrvatske i Mađarske

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Povezivanje plinoopskrbnih sustavaHrvatske i Mađarske najizglednije je izgradnjom magistralnih plinovodakoji bi u Hrvatskoj povezao Slavonski Brod - Donji Miholjac i mađarskugranicu kod Dravszerdahelyija, dužine 81 kilometar, dok bi Mađariizgradili plinovod Dravszerdahely-Pesc-Bata-Sznak dug 215 kilometara,priopćeno je danas iz Plinacro-a.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Povezivanje plinoopskrbnih sustava Hrvatske i Mađarske najizglednije je izgradnjom magistralnih plinovoda koji bi u Hrvatskoj povezao Slavonski Brod - Donji Miholjac i mađarsku granicu kod Dravszerdahelyija, dužine 81 kilometar, dok bi Mađari izgradili plinovod Dravszerdahely-Pesc-Bata-Sznak dug 215 kilometara, priopćeno je danas iz Plinacro-a.

Tim bi se plinovodima na godinu moglo transportirati 1,5 milijardi prostornim metara plina i uz postojeće dobavne pravce učiniti Hrvatsku i Mađarsku neovisnima o isporuci ruskoga plina, navodi se u priopćenju Plinacro-a, čiji je predsjednik Uprave Branko Radošević jučer u Budimpešti razgovarao sa Sandorom Fasimonom, direktorom MOL Natural-Gas Division, tvrtke zadužene za mađarski plinoopskrbni sustav.

Na sastanku, na kojem je bilo riječi i o potrebi izgradnje LNG-terminala na Jadranu i otvaranja još jednog dobavnog pravca kojim bi se uvozio alžirski plin, osnovana je radna skupina koja će pripremiti podloge na temelju kojih će se donijeti konačni zaključci plinskog povezivanja dviju prijateljskih zemalja, ističe se u priopćenju.

Novi dobavni pravac plina i povezivanje s Mađarskom jedan je od važnijih projekata druge faze razvojno-investicijskog ciklusa plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske 2007.- 2011.

Koliko bi trebalo uložiti u plinovode koji bi povezali Hrvatsku i Mađarsku još nije točno poznato, a prve neslužbene procjene govore da bi bi u izgradnju plinovoda Slavonski Brod-Donji Miholjac-Dravszerdahely trebalo uložiti oko 35 milijuna eura, a ulaganje u mađarski dio i 215 kilometara plinovoda Dravszerdahely-Pesc-Bata-Sznak procjenjuju se na oko sto milijuna eura.

O povezivanju hrvatskog i mađarskog plinoopskrbnog sustava, a time i otvaranja novih dobavnih pravaca za uvoz prirodnog plina, razgovaralo se i na prvoj zajedničkoj sjednici vlada Hrvatske i Mađarske, jučer u Budimpešti.

Tom prigodom potpisana je i Deklaracija o energetskoj suradnji, te zaključeno da je jedan od priroriteta zajedničke suradnje povezivanje hrvatskih i mađarskih plinoopskrbnih sustava.

Hrvatska, a vjerujem i Mađarska, učinit će sve da u energetskom smislu budu neovisne, kazao je jučer u Budimpešti hrvatski premijer Ivo Sanader, napominjući da ni jedna država u opskrbi plinom ne žele ovisiti o sukobu Rusije i Ukrajine.

Premijer je tom prigodom ponovio da će Hrvatska ići u gradnju LNG terminala na Jadranu, o čemu će idući tjedan raspravljati i Povjerenstvo za plinofikaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙