FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski politički zatvorenici: osuda komunističkih zločina svijetli dan za Europu

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog društvapolitičkih zatvorenika (HDPZ) Alfred Obranić izrazio je zadovoljstvojučer prihvaćenom Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europekojom se osuđuju zločini počinjeni u komunističkim totalirnimrežimima.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) Alfred Obranić izrazio je zadovoljstvo jučer prihvaćenom Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kojom se osuđuju zločini počinjeni u komunističkim totalirnim režimima.

"Kao bivšem političkom zatvoreniku jučerašnji dan mi je jedan od svjetlijih dana na kontinentu u kojem živim i dokaz da se stara Europa nakon dugog sna napokon probudila", izjavio je u današnjoj izjavi Hini Alfred Obranić.

"Europa se probudila i osudila komunizam, jedan od totalitarnih sustava koji je pod krinkom ljudskog lica, propagirajući pravdu, slobodu, jednakost - bio još perverzniji i više patološki od svog pobratima nacizma", rekao je Obranić dodajući da je komunizam to potvrdio i brojem žrtava, kojih je u svijetu prebrojeno 94 milijuna.

Naveo je da je u Hrvatskoj zbog delikta mišljenja robijalo gotovo 100.000 ljudi.

Hrvatski narod je u doba mira, nakon Drugog svjetskog rata, doživio najveće stradavanje, kada je bez suda i suđenja ubijeno najmanje 100.000 ljudi, a još ih gotovo 100.000 poslano na robiju, ustvrdio je.

Rekao je kako je razočaran dijelom hrvatskog izaslanstva na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Miloradom Pupovcem i Nevenom Mimicom.

"Pupovac nije želio da se takav dokument usvoji, a Mimica je izrazio želju za akademskom raspravom koja bi nakon 200 godina donijela dokument u kojem bi osudila zločine komunističkih totalitarnih režima", ocijenio je Obranić zaključivši da je hrvatska država trebala biti predvodnik u donošenju te rezolucije s obzirom da je na broj stanovnika, od komunizma pretrpjela najveća stradavanja i zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙