FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe počelo raspravu o zločinima komunizma

ZAGREB/STRASBOURG, 25. siječnja 2006. (Hina) - Zastupnici Parlamentarneskupštine Vijeća Europe (PS VE) počeli su u srijedu poslijepodneraspravu o nacrtu rezolucije koja poziva na osudu zločina što su ihpočinili komunistički režimi, a kojoj se protivi dio europskihkomunista.
ZAGREB/STRASBOURG, 25. siječnja 2006. (Hina) - Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PS VE) počeli su u srijedu poslijepodne raspravu o nacrtu rezolucije koja poziva na osudu zločina što su ih počinili komunistički režimi, a kojoj se protivi dio europskih komunista.

Nacrtom rezolucije švedskog zastupnika Goerana Lindblada (Europska pučka stranka, desnica) zemlje na prostoru bivšeg komunističkog bloka pozivaju se da senzibiliziraju svoje javnosti za "zločine počinjene u ime komunističke ideologije".

Također se sve "komunističke i postkomunističke stranke", koje to nisu učinile, pozivaju na "nedvosmislenu" osudu komunističkih zločina, 16 godina nakon pada komunističkog bloka.

Rezolucijom se zagovara organizacija međunarodne konferencije o zločinima komunizma, podizanje spomenika žrtvama komunizma i revizija školskih udžbenika o tom pitanju.

Za sudjelovanje u raspravi prijavilo se 46 govornika, među njima i zastupnici iz Hrvatske.

Nekoliko stotina komunista iz Europe treba se okupiti pred Palačom Europe a njihovo izaslanstvo trebao bi primiti i predsjednik PS VE Rene van der Linden, najavila je agencija France presse.

Velik dio europskih komunista koji se usprotivio tekstu rezolucije drži da se njome žele minimalizirati "zločini nacizma", a opravdati "imperijalističke napade protiv socijalističkih zemalja" čime bi se mogle izazvati zabrane komunističkih stranaka.

Komunisti su, osim toga, prosvjedovali što je za srijedu bila zakazana i rasprava o ponovnom buđenju nacizma i rasizma u Europi. Naknadno je rasprava o nacizmu odgođena za drugi dan.

Van der Linden je ranije kazao kako se rasprava ne vodi protiv komunističkih režima "koji su ratovali protiv fašizma", već protiv "zločina koji zaslužuju da se o njima zauzme čvrsto političko stajalište", prenio je France presse.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čije su temeljne zadaće jačanje demokracije, zaštita ljudskih prava i pravne države u Europi. Ta najstarija europska organizacija danas ima 46 država članica i kroz svoje institucije predstavlja 800 milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙