FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas - zabranjena teroristička skupina, pobjednik palestinskih izbora

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Hamas, prema neslužbenim podacimasiguran pobjednik palestinskih izbora, militantna je skupina koja senalazi na popisu zabranjenih terorističkih skupina SAD-a i EU-a, apobjeda ove militantne skupine, prema mišljenju analitičara, zasigurnoneće olakšati izraelsko-palestinske mirovne pregovore.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Hamas, prema neslužbenim podacima siguran pobjednik palestinskih izbora, militantna je skupina koja se nalazi na popisu zabranjenih terorističkih skupina SAD-a i EU-a, a pobjeda ove militantne skupine, prema mišljenju analitičara, zasigurno neće olakšati izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

Pobjeda Hamasa na palestinskim izborima predstavljat će veliki problem za SAD i Europsku uniju, upravo zbog toga što se ta skupina nalazi na popisu zabranjenih terorističkih skupina, ali i za Izrael budući da je jedan od glavnih ciljeva Hamasa uništenje židovske države, čije pravo na postojanje otvoreno ne priznaju.

Hamas, glavni islamistički pokret na palestinskim područjima, rođen je ubrzo nakon izbijanja prvog palestinskog ustanka (intifade) 1987. godine, a službeno se zalaže za uništenje Izraela i uspostavu islamske palestinske države.

Hamas je akronim za islamski pokret otpora i na arapskom znači "gorljivost".

Pripadnici te militantne skupine izvršili su niz samoubilačkih napada na izraelske ciljeve - od početka nove intifade u rujnu 2000. godine pripadnici Hamasa izvršili su šezdesetak samoubilačkih napada.

Pokret ima svoje poklonike u najširim slojevima palestinskog društva, te političko i vojno krilo. Točan broj pripadnika Hamasa nije poznat, ali analitičari procjenjuju da ima nekoliko desetaka tisuća pobornika. Vojno krilo Hamasa, brigade Azedin al-Kasam, izvršile su niz krvavih napada na izraelske ciljeve. U izraelskom zračnom napadu izvršenom 2004. godine ubijena su dvojica visokih dužnosnika Hamasa - duhovni vođa pokreta šeik Ahmed Jasin i Abd al Aziz al Rantisi. Pripadnici Hamasa poštivali su više od drugih palestinskih skupina prekid vatre koje je palestinsko vodstvo odredilo prošle godine.

Prema podacima američkog State Departmenta, Hamas se financira iz različitih izvora - dio novca dobija od Irana, ali uglavnom se oslanja na donacije Palestinaca koji žive izvan područja pod Palestinskom samoupravom, a određena sredstva dobija i od privatnih osoba iz Saudijske Arabije i drugih arapskih država.

Posljednjih godina popularnost Hamasa među Palestincima je porasla zbog toga što se smatra da u tom pokretu nema korupcije. Osim toga, Hamas je razvio i vrlo široku mrežu koja se bavi humanitarnim radom - Hamas je tako uključen u izgradnju škola i bolnica na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a aktivan je i u socijalnom i vjerskom životu Palestinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙