FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završili palestinski izbori, Fatah se smatra pobjednikom

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Na izborima za palestinskiparlament, održanima u srijedu, sudjelovalo je prosječno 77,6 postobirača, a predstavnici Fataha vjeruju kako su uvjerljivo pobijedili.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Na izborima za palestinski parlament, održanima u srijedu, sudjelovalo je prosječno 77,6 posto birača, a predstavnici Fataha vjeruju kako su uvjerljivo pobijedili.

Direktor Središnjeg izbornog povjerenstva Ammar Dweik na konferenciji za novinare u Ramallahu rekao je kako je odziv birača u pojasu Gaze bio 81,6 posto, a na Zapadnoj obali 77,3 posto.

Pripadnici najveće stranke na područjima pod palestinskom samoupravom Fataha vjeruju da je njihova stranka izborni pobjednik i to s dovoljnom većinom da uspostavi vladu.

Prema jednoj izlaznoj anketi Fatah je dobio 42 posto glasova, dok je Hamas dobio 35 posto.

"Mislimo da je Fatah uvjerljivo pobijedio na izborima. Sigurni smo da je pobjeda ostvarena s takvim postotkom (zastupničkih mjesta) da će Fatah moći formirati vladu", rekao je novinarima netom nakon zatvaranja birališta dužnosnik Fataha Mohammad Shtayeh.

Palestinski vođa Mahmud Abas nakon zatvaranja birališta pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u obnovi davno prekinutih pregovora s Izraelom.

"Ulazimo u novo doba i pozivamo međunarodnu zajednicu da nam pomogne da se vratimo za pregovarački stol s Izraelcima, postignemo mirovni sporazum i primijenimo ga", rekao je Abas.

Kvartet za Bliski istok (SAD, Rusija, UN i EU) okupit će se u ponedjeljak u Londonu kako bi procijenio rezultate palestinskih izbora, priopćio je u srijedu State Department.

Na tom će sastanku, koji će se održati na rubu donatorske konferencije za Afganistan, sudjelovati i američka državna tajnica Condoleezza Rice, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Kvartet se redovito okuplja kako bi postigao rezultat koji "svi žele, a to je rješenje s dvjema državama, i to će biti tema londonskog sastanka", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙