FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Duma: Utjecaj obavještajnih službi na djelovanje NGO je nedopustiv

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Ruska Duma usvojila je u srijedurezoluciju o nedopustivosti utjecaja obavještajnih službi nadjelovanje nevladinih organizacija s 410 glasova za, šest protiv i petsudržanih, javili su ruski mediji.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Ruska Duma usvojila je u srijedu rezoluciju o nedopustivosti utjecaja obavještajnih službi na djelovanje nevladinih organizacija s 410 glasova za, šest protiv i pet sudržanih, javili su ruski mediji.

Zastupnici su u rezoluciji izrazili zabrinutost glede toga da nevladine organizacije financiraju pojedinci, koji vode špijunske aktivnosti na teritoriju Ruske Federacije, a to su "neki djelatnici britanskog veleposlanstva u Rusiji", prenosi novinska agencija RIA Novosti.

"Takve akcije potkopavaju povjerenje u neprofitne nevladine organizacije kao opće priznate važne institucije civilnog društva", navodi se u dokumentu.

Ruska obavještajna služba FSB u ponedjeljak je optužila dio osoblja britanskog veleposlanstva u Moskvi za špijunažu, potvrdivši kao točne navode objavljene na televiziji u nedjelju navečer da su diplomati koristili primopredajnik u lažnom kamenu kako bi se dokopali državnih tajni.

U prilogu emitiranom u nedjelju navečer na kanalu Rusija, djelatnici FSB-a tvrdili su kako su se britanski agenti koristili sofisticiranim primopredajnikom skrivenim u "umjetnom kamenu" na ulici, preko kojega su od lokalnog operativca dobivali tajne podatke.

Ruska osoba za kontakt uhićena je, a tijekom ispitivanja u špijunsku je aferu uplela najmanje četiri diplomata, među kojima i drugog tajnika britanskog veleposlanstva u Moskvi.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost i iznenađenje ruskim optužbama za špijunažu protiv svojih diplomata, ali nije izravno negiralo sadržaj optužbi.

U TV-emisiji izrečeno je da su djelatnici veleposlanstva odobravali redovite, katkad i pozamašne svote novca za ruske nevladine organizacije. Emitiranje televizijskog priloga poklopilo se s usvajanjem spornog zakona koji vrlo strogo određuje načine djelovanja nevladinih organizacija u Rusiji.

Gornji dom ruskog parlamenta namjerava razmotriti ovaj špijunski skandal 31. siječnja i to iza zatvorenih vrata, izjavio je u srijedu predsjednik Vijeća Federacije Sergej Mironov.

On je rekao da je ovaj skandal "važan argument" koji ide u prilog novom zakonu o nevladinim organizacijama, iako su ga kritizirali neki ruski i strani političari.

Mironov je odbacio optužbe da je taj skandal namjerno iskonstruiran kako bi se promovirao zakon o nevladinim organizacijama koji su usvojila oba doma ruskog parlamenta u prosincu prošle godine, a potpisao ga je predsjednik Vladimir Putin ovog mjeseca.

Putin je rekao u srijedu da ne želi da taj skandal naškodi odnosima Rusije s inozemstvom. Ruski predsjednik još nije odlučio hoće li protjerati iz zemlje četvoricu navodnih britanskih špijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙