FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zdravstva: starije osobe trebaju izbjegavati izlazak na hladnoću

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Starije osobe pripadaju rizičnojskupini posebno osjetljivoj na niske temperature, pa trebajuizbjegavati hladnoću, naročito u ranojutarnjim i noćnim satima, aposebice srčani bolesnici te oboljeli od respiratornih bolesti,upozorio je danas Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštituzdravlja starijih osoba.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Starije osobe pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature, pa trebaju izbjegavati hladnoću, naročito u ranojutarnjim i noćnim satima, a posebice srčani bolesnici te oboljeli od respiratornih bolesti, upozorio je danas Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Starije osobe trebaju izbjegavati izlaske po niskim temperaturama, no kada to čine trebaju se zaštiti kapom, rukavicama te šalom prekriti usta radi zaštite od direktnog udisaja hladnog zraka.

Trebaju se obući slojevito, a vanjska odjeća treba biti nepropusna na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline od pamuka.

Stariji trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i hodanje po zaleđenoj površini. Nužno je unijeti u organizam optimalnu količine tekućine, posebice toplih napitaka, a izbjegavati alkohol i kofein.

Starije osobe sklone su oticanju nogu pa trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, osobito prekriženih nogu, kao i cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu a pri utopljenju crvenu kožu, nužno je potražiti pomoć liječnika, ističe se u upozorenju najvišeg stupnja rizika zbog hladnoće za starije osobe Referentnog centra Ministarstva zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙