FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Val hladnoće u Aziji: rekordan snijeg u Japanu, mraz u Indiji

TOKIO, 8. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Japanski vojnici idobrovoljci u nedjelju su diljem Japana pomagali u raskrčivanjurekordno visokog snijega, a u indijskoj prijestolnici New Delhijuzabilježena je najniža temperatura u posljednjih 70 godina, nakon štoje u posljednja tri dana val hladnoće pogodio velike dijelove Azije.
TOKIO, 8. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Japanski vojnici i dobrovoljci u nedjelju su diljem Japana pomagali u raskrčivanju rekordno visokog snijega, a u indijskoj prijestolnici New Delhiju zabilježena je najniža temperatura u posljednjih 70 godina, nakon što je u posljednja tri dana val hladnoće pogodio velike dijelove Azije.

U Kini su u zapadnoj pokrajini Xinjiang stotine grla stoke uginule od hladnoće, a u istočnom Shandongu zaledila se dionica od 42 km rijeke Huang He (Žute rijeke).

Najmanje 20 osoba umrlo je od smrzavanja u sjevernom Bangladeshu u posljednja tri dana, javio je lokalni tisak.

U Japanu, gdje je sniježni pokrivač viši od 3 metra, vojska i dobrovoljci otkapaju ceste i zgrade u najteže pogođenim područjima Niigata i Nagano, oba sjeverozapadno od Tokija.

Najmanje je 63 ljudi umrlo a više od tisuću je ozlijeđeno otkako je u prosincu počeo padati rekordan snijeg u Japanu, javila je agencija Kyodo.

Većina poginulih su starije osobe koje su pale s krovova svojih kuća dok su pokušavali očistiti snijeg ili su stradali kad bi se kuće pod težinom snijega srušile na njih.

Kinu je zadesila najhladnija zima u posljednjih 20 godina, izvijestio je list China Daily. Čak su se i u uobičajeno toploj pokrajini Guangdong na jugu zemlje temperature spustile na manje od 5 stupnjeva Celzija, a lokalne su ceste prekrivene slojem leda i do 3 cm debelim.

U Xinjiangu su se temperature ranije ovog tjedna spustile i na -43 stupnjeva Celzija zbog čega su vlasti evakuirale više od 100 tisuća ljudi.

U indijskoj je prijestolnici uz temperaturu oko ništice u nedjelju osvanulo najhladnije jutro u posljednjih 70 godina, zbog čega su vlasti zatvorile osnovne škole na tri dana. Televizije su prikazale mraz i led na ulicama i u parkovima New Delhija. Zbog nezapamćenih hladnoća u Indiji je od prosinca od smrzavanja umrlo više od 100 osoba.

Najhladnija temperatura zabilježena u New Delhiju bila je -0,6 stupnejva Celzija 1935. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙